Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako se pripremiti za gastroskopiju
Zataivanje srca

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog ( promjera do 8 mm) fleksibilnog, cjevolikog instrumenta poput teleskopa kojeg nazivamo endoskop. Endoskop se uvodi kroz usta, te prolazi kroz jednjak do želuca. U okviru pretrage može se prema indikaciji učiniti i test na želučanu bakteriju Helicobacter pylori.

Zašto je potrebna gastroskopija?

Gastroskopijom se može otkriti što uzrokuje simptome kao što su žgaravica, bolovi u gornjem trbuhu, povraćanje i krvarenje. Također se koristi za provjeru da li postoje upalne promjene sluznice jednjaka, ulkus želuca (čir) ili rani znakovi malignih oboljenja jednjaka i/ili želuca. Tijekom samog postupka, liječnik može uzeti jednu ili više biopsija (malih uzoraka tkiva) za ispitivanja u laboratoriju.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Gastroskopija se rutinski obavlja ambulantno. Kako bi vaš liječnik dobro vidio sluznicu želuca i dvanaesnika, vaš želudac mora biti potpuno prazan. Da bi ispraznili morate slijediti upute o pripremi za gastroskopija. U principu, ne smijete jesti ni piti šest sati prije testa. Ako inače uzimate lijekove (npr. tablete za krvni tlak), uzmite ih kao i obično, s malim gutljajem vode, osim ako liječnik posebno ne napomene drugačije. Posebno je važno obavijestiti svog liječnika ili medicinsku sestru ako ste alergični na bilo koji lijek ili ako imate astmu, ako bolujete od šećerne bolesti, imate peludnu groznicu ili ekcem ili ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv. Gastroskopiju možete obaviti i u sedaciji kako bi se osiguralo da ste opušteni i da ne osjećate bol ili neugodu tijekom postupka.

Postupak gastroskopije – tijek pregleda

Ukoliko imate zubnu protezu od vas će biti zatraženo da izvadite istu. Također je potrebno izvaditi kontaktne leće te skinuti naočale. Ako ste se odlučili za sedaciju, mala plastična cjevčica (kanila) postaviti će se u venu na stražnjem dijelu ruke. Sedativ će se ubrizgati kroz kanilu, te ćete gotovo odmah osjetiti opuštenost i pospanost. Dok ste u sedaciji, provodi se trajno praćenje vaših vitalnih funkcija, (količina kisika u krvi te vrijednosti krvnog tlaka i pulsa) kroz mali aparatić pričvršćen na prstu i ukoliko je potrebno dobiti ćete dodatni kisik putem maske. Gastroskopija se obavlja dok ležite na lijevom boku. Liječnik će u usta postaviti malu tubicu koju morate zagristi i držati zubima a nakon toga će kroz nju pažljivo uvesti endoskop. Zamoliti će vas da progutate kako bi endoskop lakše prošao do jednjaka i do želuca. Tijekom cijelog postupka možete normalno disati. Kad je endoskop postavljen u želudac, obično se pomoću posebne pumpice malo zraka upuhne kroz cijev kako bi se stijenke želuca izravnale i sluznica želuca što bolje vidjela. U tom trenutku možete osjetiti kratku nelagodu. Manja kamerica na vrhu endoskopa šalje sliku unutrašnjosti vašeg želuca na ekran kojeg gleda liječnik i tako pregledava vaš jednjak, želudac i tanko crijevo. Ukoliko je potrebno, liječnik će sitnim instrumentima koji ulaze kroz endoskop uzeti komadić tkiva želuca (biopsiju). Postupak je bezbolan i kratkotrajan. Kad je pregled gotov, endoskop se vadi brzo i jednostavno. Cijeli postupak gastroskopije u principu ne boli, ali može biti malo neugodan. Nalaz ćete dobiti odmah nakon procedure. Ako ste imali biopsiju, rezultate biopsije – PHD (pato-histološku dijagnozu) dobiti ćete nekoliko dana kasnije.

 

Tonći-Božin

dr. sc. Tonći Božin, dr. med.

Gastroenterologija

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. Specijalističko usavršavanje iz gastroenterologije uspješno završio u lipnju 2019. Uz to je proveo četiri mjeseca u Sheila Sherlock Liver centre, Royal Free Hospital u Londonu u periodu od rujna 2019. do prosinca 2019. godine u sklopu kliničke subspecijalizacije iz hepatologije. Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo završio i time stekao titulu doktora znanosti u srpnju 2020. Aktualno je zaposlen je u Zavodu za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu Kliničke bolnice Dubrava.

Povezani članci

fibroscan-jetre-web

FibroScan® jetre – tvrdoća kao mjera oštećenja jetre

Što je to FibroScan® jetre? Fibroscan je jedna od elastografskih metoda kojima se koristimo u kliničkoj praksi kako bi prosudili postoje li znakovi fibroze, tj....
Priprema-za-kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove...
sto-je-sindrom-iritabilnih-crijeva-nervoza-crijeva-i-kako-ga-mozemo-lijeciti

Što je sindrom iritabilnog crijeva (nervoza crijeva) i kako ga možemo liječiti

Sindrom iritabilnog crijeva ili nervozna crijeva najčešći je razlog za posjet gastroenterologu i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u...

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost