Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Kardiologija poliklinike Arista

U poliklinici Arista moguće učiniti svu neinvazivnu kardiološku i angiološku obradu nužnu za postavljanje dijagnoze bolesti srca ili krvnih žila. Ona uključuje:

Što je kardiologija

Kardiologija je medicinska specijalnost i grana interne medicine koja se bavi bolestima srca i krvnih žila. Neke od takvih bolesti uključuju: urođene srčane greške, koronarnu bolest, srčane aritmije, zatajivanje srca i bolesti srčanih zalistaka.
Koronarna bolest srca najčešći je uzrok zatajivanja srca i srčanog udara. Ukoliko se pravovremeno detektira može se uspješno liječiti.

Za više informacija o životu nakon preboljenog srčanog udara pročitajte ovdje.
Među srčanim aritmijama daleko je najčešća atrijska fibrilacija koja pogađa velik broj ljudi, osobito starijih. Ova aritmija čimbenik je rizika za moždani udar i perifernu arterijsku bolest. Više o fibrilaciji atrija pročitajte ovdje.

Kada trebam kardiološki pregled?

Najčešći simptomi i znakovi koji se povezuju sa bolesti srca i krvnih žila su:

N

Bol u prsima

N

Visok krvni tlak

N

Kratkoća daha, lupanje srca ili vrtoglavica

Niz je čimbenika rizika koji dovode do pojave kardiovaskularnih bolesti. Neki od tih čimbenika se tiču naših (nezdravih) navika, a ostali su posljedica drugih kroničnih bolesti.

Imate šećernu bolest (dijabetes)

Postoji jaka korelacija između kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Loše kontrolirani šećer u krvi utječe na funkcioniranje krvnih žila i uvelike povećava rizik od razvoja bolesti koronarnih arterija.

Pušite ili ste prije pušili

Pušenje je jedan od glavnih čimbenika rizika za srčane bolesti koji se mogu spriječiti i može pridonijeti visokom krvnom tlaku i riziku od raka.

Imate visok kolesterol

Kolesterol je masna tvar koja se nalazi u brojnim namirnicama, a proizvodi ga i vaša jetra. Visoki kolesterol može pridonijeti nastanku plaka u arterijama. Jedan od načina na koji možete smanjiti kolesterol je zdrava prehrana. Vaš liječnik vam može propisati lijekove za liječenje kolesterola koji također pomažu u smanjenju rizika od srčanog udara.

Bolujete od kronične bubrežne bolesti

Ako vam bubrezi ne rade ispravno, povećava se rizik od srčanih bolesti. Bolest bubrega povezana je s visokim krvnim tlakom i bolestima arterija.

Imate člana obitelji
sa bolesti srca

Određene vrste srčanih bolesti mogu biti genetske. Ako je član vaše uže obitelji imao ranu srčanu bolest (mlađi od 55 godina kod muškaraca i 65 godina kod žena), kardiolog vam može pomoći odrediti kako to utječe na vaš rizik i može naručiti testiranje ili preporučiti preventivne strategije.

Imate perifernu arterijsku bolest

Arterije su krvne žile koje isporučuju krv bogatu kisikom iz vašeg srca u ostatak tijela. Ako imate poznatu bolest drugih arterija, kao što su arterije nogu ili velike krvne žile u mozgu (karotidne arterije), veća je vjerojatnost da imate i bolest koronarnih arterija.

Neaktivni ste i planirate započeti rutinu vježbanja

Tjelovježba ima niz zdravstvenih dobrobiti, a igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju bolesti srca. Međutim, određena srčana oboljenja mogu učiniti vježbanje nesigurnim. Ako razmišljate o novom režimu vježbanja nakon neaktivnosti ili imate niz čimbenika rizika za srčane bolesti kao što je gore navedeno, prvo se trebate posavjetovati s liječnikom

Kako izgleda kardiološki pregled?

Svaki kardiološki pregled počinje iscrpnom anamnezom koja mora sadržavati informacije o obiteljskoj sklonosti bolestima poput povišenog krvnog tlaka, infarktu miokarda, moždanom udaru, šećernoj bolesti ili malignim i drugim težim bolestima. Nakon utvrđivanja obiteljske anamneze, kardiolog će uzeti Vašu osobnu anamnezu koja uključuje sve eventualne bolesti od vašeg rođenja do pregleda, a ukoliko ste ranije imali kardiokirurški zahvat ili kardiološku intervenciju, korisno bi bilo donijeti postojeću medicinsku dokumentaciju. Svakako bi bilo dobro donijeti popis lijekova koje uzimate (ako ih uzimate) te dozu lijekova koje uzimate.

Nakon uzimanja anamneze slijedi klinički pregled s mjerenjem krvnog tlaka, auskultacijom srca i pluća i karotidnih arterija te palpacijom pulsa na perifernim arterijama. Ukoliko postoje nejasnoće, status perifernih arterija, može se nadopuniti auskultacijom femoralnih arterija ( liječnik će postaviti stetoskop u preponsku regiju)
Kardiološki pregled obavezno uključuje snimanje i očitanje EKG-a. Sukladno inicijalom pregledu i EKG-u kardiolog vam može predložiti dodatnu neinvazivnu ili invazivnu kardiološku obradu kako bi se postavila adekvatna dijagnoza.

Kardiološke usluge

Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram (EKG) jedan je od najjednostavnijih i najbržih testova koji se koriste za procjenu rada srca. Elektrode (mali, plastični flasteri koji se lijepe na kožu) postavljaju se na određena mjesta na prsima, rukama i nogama. Elektrode su spojene na EKG uređaj pomoću odvodnih žica. Zatim se mjeri, tumači i ispisuje električna aktivnost srca. U tijelo se ne šalje struja.

Ergometrija

Ergometrija je test kojim se prati rad srca pod opterećenjem. Izvodi se na pokretnoj traci dok se istovremeno putem monitora prati rad srca i mjeri krvni tlak. Fizičko opterećenje iziskuje povećanu potrošnju kisika što može rezultirati nepravilnim radom srca ukoliko krvne žile nisu adekvatno protočne.

Ehokardiografija (UZV srca)

Ultrazvuk je neinvazivna metoda kojom kardiolog može procijeniti kontraktilnost (rad) srca, dimenzije srčanih šupljina te učinkovitost srčanih zalistaka. Bolesti srca rezultiraju slabošću srčanog mišića, proširenjem srčanih komora ili promjenom smjera krvi kroz srce što se sve može vizualizirati ultrazvukom srca.

ABI indeks

Indeks tlaka između gornjih i donjih ekstremiteta probirana je metoda kojom se može detektirati perifernu arterijsku bolest tj. ukazivati na probleme s cirkulacijom, najčešće u nogama.

Doppler krvnih žila (arterija i vena)

Korištenjem ultrazvučnog modaliteta zvanog color doppler moguće je osim vizualno, analizirati krvne žile i funkcionalno. Korištenjem ovog modaliteta moguće je detektirati postojanje suženja na krvnim žilama te procijeniti protočnost krvne žile koja se promatra.

Kolika je cijena kardiološkog pregleda?

Kardiolog – prvi pregled

70,00 €

Kardiolog – kontrolni pregled

60,00 €

Kardiolog – Kompletan kardiološki pregled (pregled + UZV srca + EKG)

150,00 €

Kardiolog – Kompletan kardiološki pregled (pregled + UZV srca + EKG + Ergometrija)

175,00 €

Kardiolog – drugo mišljenje (ekspertiza)

110,00 €

Kardioangiolog – pregled + Color Doppler CD + AB Indeks

120,00 €

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost

Korisne informacije

Zataivanje srca

Zatajivanje srca – mitovi i činjenice

Kako radi normalno srce? Vaše srce je specijalizirani mišić koji pumpa krv po vašem tijelu. Krv prenosi kisik i hranjive tvari do svih dijelova vašeg tijela i prenosi...

Život nakon srčanog udara

Srčani udar predstavlja stanje kada srčani mišić dobiva neadekvatnu opskrbu kisikom. Najčešće je posljedica koronarne bolesti koja podrazumijeva suženja na koronarnim...

Aortna stenoza; najčešća bolest srčanih zalistaka

Što je to stenoza (suženje) aortnog zalistka Vaše srce naporno radi bez prestanka pumpajući krv u tijelo kroz aortni zalistak u aortu. Ovaj zalistak služi da sprijeći...
kako-vrijeme-utjece-na-nase-srce

Kako vrijeme utječe na naše srce?

Dolaskom hladnijeg doba godine organizam doživljava promjene koje mogu utjecati i na rad srca. Vrlo često su niske temperature uzrok prvim tegobama koje razotkrivaju...
preventivna-kardiologija

Preventivna kardiologija

Preventivna kardiologija jedinstvena je medicinska usluga koja obuhvaća dijagnostičke metode i preventivne terapijske mjere u trenutku kada je moguće značajnije...
ultrazvuk-srca-i-24-satno-snimanje-ekg-a-u-sprecavanju-mozdanog-udara-atrijska-fibrilacija

Atrijska fibrilacija

Što je atrijska fibrilacija (treperenje pretklijetki) i kako je ona povezana s moždanim udarom? Atrijska fibrilacija je vrlo česta aritmija osobito kod starijih osoba,...
bol-u-nogama-simptomi-koje-ne-treba-zanemariti

Bol u nogama – simptomi koje ne treba zanemariti

Na što upučuje bol u nogama? U starijoj životnoj dobi, a osobito među bolesnicima koji imaju čimbenike rizika poput pušenja, šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i...
otkrijte-poviseni-krvni-tlak-na-vrijeme

Otkrijte povišeni krvni tlak na vrijeme

Utjecaj povišenog krvnog tlaka na zdravlje Arterijska hipertenzija (povišeni krvni tlak) vodeći je čimbenik rizika za srčane, moždane i bubrežne bolesti, a pogađa...
flavonoidi-i-kalij-zasto-jesti-vise-voca-i-povrca-kako-bi-smanjili-povisen-tlak

Flavonoidi i kalij: zašto jesti više voća (i povrća) kako bi smanjili povišen tlak

Utjecaj prehane na zdravlje U časopisu „Hypertension“ objavljena je studija koja je ustanovila da ispitanici koji jedu više voća imaju manje šanse za pojavu povišenog...
pojacan-rad-stitnjace-hipertireoza-i-srce

Pojačan rad štitnjače (hipertireoza) i srce

Što je hipertireoza? Hipertireoza je poremećaj u kojem štitnjača luči previše hormona te tako ubrzava metaboličke procese u tijelu. Najčešće tegobe koje bolesnik može...