Ultrazvuk

Pregled ultrazvukom (UZV) je široko rasprostranjena dijagnostička metoda koja je svoju primjenu pronašla u svim granama medicine. Upotrebom sondi koje u sebi sadrže piezoelektrične kristale koji proizvode mehaničke valove ultrazvučne frekvencije na ekranu se prikazuje dvodimenzionalna ili čak trodimenzionalna slika unutrašnjosti regije tijela koju promatramo za vrijeme pregleda.

Prva upotreba ultrazvuka u medicinske svrhe seže do daleke 1956. godine. Od tada je tehnologija znatno napredovala što je omogućilo strelovit razvoj ultrazvučnih uređaja koji danas imaju izvrsnu rezoluciju slike koja omogućuje detaljnu analizu organa.

poliklinika arista ultrazvuk featured web

Osim bolje rezolucije, moderni ultrazvučni uređaji imaju mogućnost i kontrastom pojačanog prikaza, ali i napredne modalitete poput color dopplera (CD) i elastografije. Zbirno, ove mogućnosti zovemo multiparametrijski ultrazvuk.

Kombiniranjem svih ovih modaliteta, u sklopu pregleda ultrazvukom, možemo dobiti informacije o veličini i obliku organa, prisutnosti fokalnih tvorbi i njihovom karakteru, krvnom protoku kroz organ te njegovoj tvrdoći. Podaci koje prikupimo znače da, osim prikaza organa, pregledom dobivamo i informacije o funkciji organa te možemo razlikovati dobroćudne od zloćudnih tvorbi.

Za većinu ultrazvučnih pregleda nije nužna posebna priprema. Izuzetak su pregledi trbušnih organa gdje se preporuča na pregled doći barem 4h nakon zadnjeg obroka. Unos hrane podrazumijeva prisutnost veće količine plinova u probavnom sustavu što na pregledu znatno otežava ultrazvučnu vizualizaciju okolnih trbušnih organa.

Prednost ultrazvuka je njegova neškodljivost za pacijenta i mogućnost da se prema potrebi koristi u praćenju bolesti.
U Poliklinici Arista ponosni smo na stručnjake koji suvereno vladaju ultrazvučnom tehnikom te vam koristeći najsuvremeniji ultrazvučni uređaj možemo ponuditi sljedeće preglede:

Ultrazvuk abdomena

Bolovi u trbuhu, poremećeni jetreni enzimi, poteškoće s mokrenjem i drugi simptomi vezani za trbušne organe mogu se često dijagnosticirati ultrazvukom. Bolesti jetre poput tumora ili žučnih kamenaca, problemi s bubrežnom cirkulacijom ili protokom urina, uvećana prostata ili slezena stanja su koja lako detektiramo ovom neinvazivnom i neškodljivom metodom.

Elastografija jetre

Postojanje i stupanj oštećenja jetre najčešće ne možemo procijeniti iz krvnih nalaz već nam je za to do nedavno bila potrebna biopsija jetre. Zahvaljujući razvoju tehnologije neinvazivnih tehnika poput elastografije danas često možemo izbjeći biopsiju i već kod ultrazvučnog pregleda jetre utvrditi ili isključiti postojanje oštećenje organa.

Ultrazvuk štitnjače i vrata

Smanjen rad štitnjače učestala je posljedica autoimune bolesti štitnjače, osobito kod žena. Ultrazvukom štitnjače otkrit ćemo promjene u strukturi štitnjače bilo da su one difuzne ili fokalne kao što su ciste ili tumori. Uz upotrebu ultrazvuka može se uzimati uzorak za citološku analizu kako iz štitnjače tako i okolnih struktura poput limfnih čvorova ili žlijezda slinovnica.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki jedna je od najučinkovitijih metoda za otkrivanje promjena u dojkama, uključujući ciste, tumore, kvržice i druge potencijalno zabrinjavajuće lezije. Ovaj neinvazivni postupak koristi zvučne valove visoke frekvencije za stvaranje detaljnih slika unutar dojki, omogućavajući našem stručnom timu da temeljito procijeni stanje i identificira eventualne abnormalnosti. Ne odgađajte brigu o svom zdravlju, dogovorite pregled ultrazvuk dojki već danas.

Ultrazvuk i color doppler arterija i vena

Color doppler je ultrazvučni modalitet kojim detektiramo protoke kroz krvne žile. Moguće je pregledati sve glavne arterije i vene u tijelu. Mjerenjem brzina protoka, određivanjem vrste spektra protoka te kombiniranjem sa ultrazvučnim prikazom možemo detektirati stanja poput tromboze, ateroskleroze, ali i procijeniti funkciju venskih zalistaka. Pregled karotida i drugih vratnih žila omogućuje uspješnu dijagnozu uzroka stanja poput vrtoglavica, omaglica, ali i procjenu rizika od moždanog udara.

UZV i prenatalno praćenje fetalnog srca – Fetalna ehokardiografija

Srčane anomalije vodeći su uzrok smrtnosti djece do 20. tjedna trudnoće, a moguće ih je detektirati ultrazvučno, obično tijekom drugog tromjesečja trudnoće. Pedijatar kardiolog se služi kombinacijom dvodimenzionalnog ultrazvuka i doppler ehokardiografije u detekciji prirođenih abnormalnosti srca, a sam pregled je neškodljiv i za majku i za djete.

Ultrazvuk i color doppler srca

Ultrazvukom srca moguće je procijeniti globalnu i regionalnu funkciju srca koja može biti naručena raznim stanjima poput koronarne bolesti srca. Uz to, moguće je procijeniti funkciju srčanih zalistaka ili detektirati bolest srčanog mišića ili njegove ovojnice.

Ultrazvuk štitnjače u djece

Usporen rast, poteškoće u učenju, umaranje, opstipacija i zakašnjeli pubertet samo su neki od manifestacija poremećenog rada štitnjače kod djece. Ultrazvukom je moguće detektirati fokalne ili difuzne bolesti štitnjače te uzimati uzorke za citološku analizu.

Ultrazvuk i color doppler bubrega

Ultrazvuk je nezaobilazna metoda u dijagnostici sekundarne arterijske hipertenzije, akutnih i kroničnih bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Ciste i tumori bubrega te kamenci lako se detektiraju na ultrazvuku, a upotrebom dopplera može se analizirati i funkcija bubrega.

Liječnici

Zeljko Durasevic dr. med. spec. interne medicine uzi spec. kardiologije
cv
 • Kardiologija
 •   •  
 • Angiologija
prim. dr. sc. Zdenka Bence Zigman dr. med. spec. nuklearne medicine
cv
 • Endokrinologija
 •   •  
 • Nuklearna medicina
IMG 2778
cv
 • Kardiologija
 •   •  
 • Interna medicina
prim. dr. sc. Miroslav Raguz dr. med. spec. interne medicine uzi spec. kardiologije
cv
 • Kardiologija
 •   •  
 • Interna medicina

Korisne informacije

liječnik izvodi ultrazvučni pregled

Fetalna ehokardiografija – ultrazvučni pregled i prenatalno praćenje ...

Srčane anomalije su jedan od najčešćih uzroka umiranja djece od 20. tjedna trudnoće do navršene prve godine života. Optimalan intrauterini nadzor kao i primjereno zbrinjavanje djece rođene s bolešću srca značajno poboljšava preživljavanje i kvalitetu života takve djece.

Pročitajte cijeli članak
uzv abdomena

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena neinvazivna je metoda kojom se pregledavaju solidni organi unutar trbušne šupljine: jetra, žučni mjehur, žučni kanali, gušterača, slezena, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, mokraćni mjehur, prostata, limfni čvorovi. Uz ovaj pregled, u slučaju sumnje na neku bolest ili problem,...

Pročitajte cijeli članak
bubrezi

Ultrazvuk i color doppler bubrega

Ultrazvučnim pregledom bubrega dobije se uvid u anatomske strukture bubrega i njihove nepravilnosti, upalna stanja i tumori. Kako bi se točno isčitali nalazi potrebno je da je liječnik iskusan jer se često zna dogoditi da su nalazi često lažno pozitivni ili negativni. Kod...

Pročitajte cijeli članak
endokrinologija web

Ultrazvuk štitnjače u djece

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u psihomotoričkom i tjelesnom razvoju djeteta. Upravo zato, bolesti u kojima dolazi do smanjenog lučenja hormona štitnjače mogu značajno utjecati na razvoj djeteta. Uzroci bolesti štitnjače u djece su raznoliki, a bolest se može...

Pročitajte cijeli članak