Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Djelatnost

Ultrazvuk

ultrazvuk-featured-web

Ultrazvuk u poliklinici Arista

Ultrazvuk (UZV) je široko rasprostranjena dijagnostička metoda koja je svoju primjenu pronašla u svim granama medicine. Upotrebom sondi koje u sebi sadrže piezoelektrične kristale koji proizvode mehaničke valove ultrazvučne frekvencije na ekranu se prikazuje dvodimenzionalna ili čak trodimenzionalna slika unutrašnjosti regije tijela koju promatramo za vrijeme pregleda.

Ultrazvuk u medicini:
Napredak i koristi za pacijente

Prva upotreba ultrazvuka u medicinske svrhe seže do daleke 1956. godine. Od tada je tehnologija znatno napredovala što je omogućilo strelovit razvoj ultrazvučnih uređaja koji danas imaju izvrsnu rezoluciju slike koja omogućuje detaljnu analizu organa.

Osim bolje rezolucije, moderni UZV ima mogućnost i kontrastom pojačanog prikaza, ali i napredne modalitete poput color dopplera (CD) i elastografije. Zbirno, ove mogućnosti zovemo multiparametrijski UZV.

Kombiniranjem svih ovih modaliteta možemo dobiti informacije o veličini i obliku organa, prisutnosti fokalnih tvorbi i njihovom karakteru, krvnom protoku kroz organ te njegovoj tvrdoći. Podatci koje prikupimo znače da osim prikaza organa pregledom dobivamo i informacije o funkciji organa te možemo razlikovati dobroćudne od zloćudnih tvorbi.

Za većinu ultrazvučnih pregleda nije nužna posebna priprema. Izuzetak su pregled trbušnih organa gdje se preporuča na pregled doći barem 4h od zadnjeg obroka. Unos hrane podrazumijeva prisutnost veće količine plinova u probavnom sustavu što znatno otežava ultrazvučnu vizualizaciju okolnih trbušnih organa.

Prednost ultrazvuka je njegova neškodljivost za pacijenta i mogućnost da se koristi u praćenju bolesti prema potrebi.
U Poliklinici Arista smo ponosni na stručnjake koji suvereno vladaju ovom tehnikom te vam koristeći najsuvremeniji ultrazvučni uređaj možemo ponuditi sljedeće preglede:

Ultrazvuk abdomena

Bolovi u trbuhu, poremećeni jetreni enzimi, poteškoće s mokrenjem i drugi simptomi vezani za trbušne organe mogu se često dijagnosticirati ultrazvukom. Bolesti jetre poput tumora ili žučnih kamenaca, problemi s bubrežnom cirkulacijom ili protokom urina, uvećana prostata ili slezena stanja su koja lako detektiramo ovom neinvazivnom i neškodljivom metodom.

Elastografija jetre

Postojanje i stupanj oštećenja jetre najčešće ne možemo procijeniti iz krvnih nalaz već nam je za to do nedavno bila potrebna biopsija jetre. Zahvaljujući razvoju tehnologije neinvazivnih tehnika poput elastografije danas često možemo izbjeći biopsiju i već kod ultrazvučnog pregleda jetre utvrditi ili isključiti postojanje oštećenje organa.

Ultrazvuk štitnjače i vrata

Smanjen rad štitnjače učestala je posljedica autoimune bolesti štitnjače, osobito kod žena. Ultrazvukom štitnjače otkrit ćemo promjene u strukturi štitnjače bilo da su one difuzne ili fokalne kao što su ciste ili tumori. Uz upotrebu ultrazvuka može se uzimati uzorak za citološku analizu kako iz štitnjače tako i okolnih struktura poput limfnih čvorova ili žlijezda slinovnica.

Ultrazvuk dojki

Rak dojki najčešće je tumorsko sijelo kod žena. Ultrazvukom se pouzdano mogu detektirati tvorbe u dojci te razlikovati dobroćudne od zloćudnih, a kod mlađih žena ima veću preciznost od mamografije. Ultrazvuk za razliku od mamografije ne zrači i ugodniji je za žene.

Ultrazvuk štitnjače u djece

Usporen rast, poteškoće u učenju, umaranje, opstipacija i zakašnjeli pubertet samo su neki od manifestacija poremećenog rada štitnjače kod djece. Ultrazvukom je moguće detektirati fokalne ili difuzne bolesti štitnjače te uzimati uzorke za citološku analizu.

Ultrazvuk i color doppler bubrega

Ultrazvuk je nezaobilazna metoda u dijagnostici sekundarne arterijske hipertenzije, akutnih i kroničnih bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Ciste i tumori bubrega te kamenci lako se detektiraju na ultrazvuku, a upotrebom dopplera može se analizirati i funkcija bubrega.

UZV i prenatalno praćenje fetalnog srca – Fetalna ehokardiografija

Srčane anomalije vodeći su uzrok smrtnosti djece do 20. tjedna trudnoće, a moguće ih je detektirati ultrazvučno, obično tijekom drugog tromjesečja trudnoće. Pedijatar kardiolog se služi kombinacijom dvodimenzionalnog ultrazvuka i doppler ehokardiografije u detekciji prirođenih abnormalnosti srca, a sam pregled je neškodljiv i za majku i za djete.

Ultrazvuk i color doppler srca

Ultrazvukom srca moguće je procijeniti globalnu i regionalnu funkciju srca koja može biti naručena raznim stanjima poput koronarne bolesti srca. Uz to, moguće je procijeniti funkciju srčanih zalistaka ili detektirati bolest srčanog mišića ili njegove ovojnice.

Ultrazvuk i color doppler arterija i vena

Color doppler je ultrazvučni modalitet kojim detektiramo protoke kroz krvne žile. Moguće je pregledati sve glavne arterije i vene u tijelu. Mjerenjem brzina protoka, određivanjem vrste spektra protoka te kombiniranjem sa ultrazvučnim prikazom možemo detektirati stanja poput tromboze, ateroskleroze, ali i procijeniti funkciju venskih zalistaka. Pregled karotida i drugih vratnih žila omogućuje uspješnu dijagnozu uzroka stanja poput vrtoglavica, omaglica, ali i procjenu rizika od moždanog udara.

Kolika je cijena UZV pregleda?

Ultrazvuk UZV dojki

70,00 €

Ultrazvuk UZV štitnjače

60,00 €

Ultrazvuk UZV abdomena + color doppler CD

60,00 €

Elastografija jetre

70,00 €

Ultrazvuk UZV bubrega i mokraćnih puteva

50,00 €

Color doppler (CD) renalnih arterija

60,00 €

Ultrazvuk UZV vrata

70,00 €

Ultrazvuk UZV limfnih čvorova

50,00 €

Ehokardiogafija – Ultrazvuk UZV srca + color doppler CD

70,00 €

Fetalna ehokardiografija – UZV fetalnog srca

150,00 €

Fetalna ehokardiografija blizanci – UZV fetalnog srca

200,00 €

Citološka punkcija čvora UZV vođena

90,00 €

Citološka punkcija čvora UZV vođena - 2 čvora

120,00 €

Ultrazvuk UZV testisa

60,00 €

Color Doppler CD vena nogu

60,00 €

Color Doppler CD arterija nogu

60,00 €

Color Doppler CD arterija i vena nogu

90,00 €

Color Doppler CD karotida i vratnih žila VBS

70,00 €

Ultrazvuk UZV bubrega + Color Doppler CD renalnih arterija

90,00 €

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost

Korisne informacije

fibroscan-jetre-web

FibroScan® jetre – tvrdoća kao mjera oštećenja jetre

Što je to FibroScan® jetre? Fibroscan je jedna od elastografskih metoda kojima se koristimo u kliničkoj praksi kako bi prosudili postoje li znakovi fibroze, tj....
Arista-logo-na-zidu-ukoso

Poliklinika Arista od 02.01.2024. na novoj adresi

Cijenjeni pacijenti, Sa iznimnim zadovoljstvom Vas obavještavamo da Poliklinika Arista Novu 2024. godinu započinje na novoj adresi i u novom moderno opremljenom...
Priprema-za-kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove...
Zataivanje srca

Zatajivanje srca – mitovi i činjenice

Kako radi normalno srce? Vaše srce je specijalizirani mišić koji pumpa krv po vašem tijelu. Krv prenosi kisik i hranjive tvari do svih dijelova vašeg tijela i prenosi...

Život nakon srčanog udara

Srčani udar predstavlja stanje kada srčani mišić dobiva neadekvatnu opskrbu kisikom. Najčešće je posljedica koronarne bolesti koja podrazumijeva suženja na koronarnim...

Aortna stenoza; najčešća bolest srčanih zalistaka

Što je to stenoza (suženje) aortnog zalistka Vaše srce naporno radi bez prestanka pumpajući krv u tijelo kroz aortni zalistak u aortu. Ovaj zalistak služi da sprijeći...
novo-u-poliklinici-online-zoom-konzultacije

Novo u poliklinici! Online konzultacije

Dragi pacijenti, Ponukani recentnom globalnom Covid-19 pandemijom Poliklinika Arista je u asortiman svojih usluga uvrstila i online konzultacije putem Zoom platforme....
poliklinika-arista-marina-grubic-clanak-featured-web-822x485

dr. sc. Marina Grubić Nedjeljom u 2

Naša klinička psihologinja dr. sc. Marina Grubić gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2 na temu Psihološki problemi djece. Kao povod za sudjelovanje u emisiji poslužila...
Gastroenterologija-novi-uredjaj

Gastroskopija i kolonoskopija na novom endoskopskom uređaju

Uz nedavnu nabavku najsuvremenijeg ultrazvučnog uređaja Mindrey Resona I9, sa ponosom Vam predstavljamo još jedno novo opremanje naše poliklinike. Ovaj puta sa...
Najnoviji-ultrazvuk

Najnoviji ultrazvuk u poliklinici Arista

Ultrazvuk je široko korištena dijagnostička metoda koja ima svoju primjenu u detekciji mnogih bolesti. Tehnologija ultrazvučnih uređaja se kontinuirano razvija što...