Gastroenterologija

 1. Gastroenterologija poliklinike Arista
 2. Što je gastroenterologija?
 3. Kada trebam gastroenterološki pregled?
 4. Kako izgleda pregled kod gastroenterologa?
 5. Koliko traje gastroenterološki pregled?
 6. Sveobuhvatna gastroenterološka obrada
 7. Ultrazvuk abdomena
 8. Gastroskopija sa i bez anestezije
 9. Kolonoskopija sa i bez anestezije
 10. Rektosigmoidoskopija
 11. Kolika je cijena gastroenterološkog pregleda?

Gastroenterologija poliklinike Arista 

Poliklinika Arista skrbi za pacijente s gastroenterološkim bolestima od svog osnutka, već punih sedam godina. U gastroenterološkoj ambulanti možete obaviti sljedeće gastroenterološke usluge:

 • pregled gastroenterologa,
 • ultrazvuk abdomena sa color dopplerom i elastografijom,
 • gastroskopiju i kolonoskopiju sa ili bez anestezije te
 • pregled krvi, urina i stolice.

Osim dijagnostike, poliklinika Arista svojim pacijentima nudi i terapijske zahvate poput odstranjivanja polipa (polipektomija) čime se u najranijoj fazi liječe tumori poput tumora debelog crijeva. Sve endoskopske procedure vrše se na suvremenoj opremi renomiranog proizvođača Olympus.

Konzultacije gastroenterologa s pacijentom u Poliklinici Arista
Konzultacije s pacijentom u Poliklinici Arista

Što je gastroenterologija?

Gastroenterologija je iznimno važna disciplina interne medicine koja se bavi bolestima probave i probavnih organa – jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva te bolestima hepatobilijarnog sustava – jetre, gušterače i žučnog sustava.

Neke od bolesti s kojima se pacijenti najčešće susreću jesu gastroezofagealna refluksna bolest jednjaka (GERB), gastritis, dispepsija, konstipacija i proljev. Uz to, gastroenterolozi dijagnosticiraju i liječe akutne i kronične bolesti jetre (npr. hepatitis i gušterače, upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Crohnova bolest) te tumore probavnog sustava od kojih je tumor debelog crijeva najčešći. No, sve su češći i funkcijski poremećaji probavnog sustava koji u značajnoj mjeri utječu na zdravlje probave.

Kada trebam gastroenterološki pregled?

Pregled specijalista gastroenterologa preporučuje se kada se javljaju znakovi koji upućuju na bolesti koje direktno oštećuju zdravlje probave i neugodne simptome koji narušavaju kvalitetu života. Neki od najčešćih simptoma su:

 • bol u trbuhu,
 • mučnina,
 • povraćanje,
 • gađenje prema hrani,
 • napuhnutost,
 • pojačani vjetrovi,
 • žgaravica,
 • oticanje trbuha,
 • žutilo kože,
 • konstipacija,
 • proljev,
 • gubitak apetita i mršavljenje,
 • umor te
 • svrbež kože.

Svaki od ovih simptoma može biti znak funkcijskog probavnog poremećaja ali i organske bolesti te zahtjeva adekvatnu dijagnostičku obradu i pregled gastroenterologa. Osim toga, savjet gastroenterologa treba potražiti i kod pozitivne obiteljske anamneze na tumore crijeva ili druge genetske bolesti probavnog sustava.

Kako izgleda pregled kod gastroenterologa?

Prilikom pregleda gastroenterolog/hepatolog će pregledati postojeću raniju medicinsku dokumentaciju, uzeti detaljnu povijest bolesti (anamnezu) te pregledom ustanoviti eventualno postojanje znakova bolesti. Ukoliko je potrebno, liječnik će predložiti dodatnu dijagnostičku obradu (vađenje krvi, endoskopski pregled, ultrazvuk abdomena itd.) sukladno bolesnikovim potrebama te prema potrebi odrediti terapiju.

Kako su bolesti probavnog sustava često kronične prirode, liječnik može zakazati i kontrolni pregled u periodu koji smatra prikladnim. Dobra suradnja između pacijenta i gastroenterologa ključna je za dijagnozu i liječenje bolesti probavnog sustava.

Koliko traje gastroenterološki pregled?

Prvi pregled može trajati od 30 do 60 minuta ovisno o složenosti problema te o pretragama ili zahvatima koji se vrše. Kontrolni pregledi mogu trajati i znatno kraće obzirom da je gastroenterolog već upoznat s pacijentovom bolešću, a ovisno o situaciji moguće ih je obaviti i on-line ili putem e-mail konzultacija.

Sveobuhvatna gastroenterološka obrada

Cjelovita gastroenterološka obrada podrazumijeva da se gastroenterolog upozna s pacijentovim problemom te provede kvalitetnu dijagnostičku obradu i predloži plan liječenja. Gastroenterološki pregled vrlo često uključuje kombinaciju neinvazivnih i invazivnih pretraga. Gastroskopija i kolonoskopija su uobičajene invazivne pretrage kojima gastroenterolog može vizualizirati sluznicu probavnih organa, uzeti biopsiju te identificirati sve probleme poput krvarenja, upale ili tumora. Neinvazivne metode uključuju pretrage iz krvi kojima provjeravamo funkciju organa, ultrazvuk abdomena kao i testove kojima se dokazuju razne alergije na hranu ili prisutnost bakterija. Prema dogovoru se obavljaju i radiološke pretrage poput kompjutorizirane tomografije (MSCT) ili magnetne rezonance (MR) kojima se nadopunjuje dijagnostička obrada.

dr. sc. Tonći Božin, dr. med., gastroenterolog
dr. sc. Tonći Božin, dr. med., gastroenterolog

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk je neškodljiva metoda kojom se u stvarnom vremenu mogu analizirati trbušni organi. Moderni ultrazvučni uređaji nude i naprednu dijagnostiku poput dopplera ili elastografije kojima se dodatno procjenjuju protoci kroz krvne žile i organe te mjeri tvrdoća organa. Kombiniranjem svih dostupnih modaliteta gastroenterolog dobiva cjelovit uvid u zdravlje organa te može postaviti pravilnu dijagnozu.

Gastroskopija sa i bez anestezije

Gastroskopija, odnosno punim imenom ezofagogastroduodenoskopija je dijagnostička pretraga kojom se pregledava unutrašnjost jednjaka, želuca i početnog dijela tankog crijeva (dvanaesnik ili dvanaesterac) optičkim instrumentom (gastroskopom).

Pregled se može obaviti u anesteziji ili bez anestezije, pri čemu se koristi lokalni anestetik kako bi se umanjila nelagoda prilikom prolaska endoskopa kroz grlo te smanjio osjet i refleks povraćanja. Pretraga uključuje i biopsiju tj. uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu (PHD) kojom se dokazuje prisutnost dobroćudnih ili zloćudnih promjena sluznice te želučane bakterije Helicobacter pylori. Osim patohistološki, H. pylori se prilikom gastroskopije može dokazati i brzim ureaza testom.

Kolonoskopija sa i bez anestezije

Kolonoskopija je pregled cijelog debelog crijeva (kolona) i završnog dijela tankog crijeva (terminalni ileum) optičkim instrumentom (kolonoskopom).

Pregled se izvodi u anesteziji ili bez anestezije, a za vrijeme pregleda pacijent leži na lijevom boku. Dan prije kolonoskopije nužno je posebnim sredstvom provesti čišćenje crijeva kako bi se adekvatno prikazali svi dijelovi crijeva. Kolonoskopija je vrlo važan pregled kojim se može na vrijeme dokazati i potencijalno ukloniti tumor debelog crijeva. Osim toga, moguće je otkriti uzroke proljeva i drugih smetnji stolice.

Rektosigmoidoskopija

Rektosigmoidoskopija je ciljani pregled završnog dijela debelog crijeva, dakle rektuma i sigmoidnog kolona, a izvodi se kada postoji problem u ovom dijelu crijeva na isti način kao i kolonoskopija. Također je nužno provesti pripremu crijeva dan ranije kao i za kolonoskopiju.

Kolika je cijena gastroenterološkog pregleda?

Gastroenterolog – prvi pregled

60,00 €  /  452.07kn

Gastroenterolog – prvi pregled + UZV abdomena sa color dopplerom CD

80,00 €  /  602.76kn

Gastroenterolog – kontrolni pregled

50,00 €  /  376.73kn

Gastroenterolog – kontrolni pregled + UZV abdomena sa color dopplerom CD

70,00 €  /  527.42kn

Liječnici

Tonci Bozin
cv

specijalist gastroenterolog

 • Gastroenterologija

Korisne informacije

Priprema za kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove sluznice debelog crijeva. Hrana koju jedeno se dugo zadržava u našoj probavi, a osobito vrijedi za hranu bogatu vlaknima i sjemenka. Stoga,...

Pročitajte cijeli članak
uzv abdomena

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena neinvazivna je metoda kojom se pregledavaju solidni organi unutar trbušne šupljine: jetra, žučni mjehur, žučni kanali, gušterača, slezena, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, mokraćni mjehur, prostata, limfni čvorovi. Uz ovaj pregled, u slučaju sumnje na neku bolest ili problem,...

Pročitajte cijeli članak
DBP08683 1

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako ...

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog ( promjera do 8 mm) fleksibilnog, cijevolikog instrumenta poput teleskopa kojeg nazivamo endoskop. Endoskop se uvodi kroz usta,...

Pročitajte cijeli članak
Gastro 1

Što je sindrom iritabilnih crijeva (nervoza crijeva) i ...

Sindrom iritabilnih crijeva ili nervozna crijeva najčešći je poremećaj probavnog trakta i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u ordinacijama obiteljske medicine tako i u gastroenterološkim ambulantama. Uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, ali se smatra da je...

Pročitajte cijeli članak