Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Djelatnost

Gastroenterologija

Gastroenterologija-poliklinika-Arista

Gastroenterologija poliklinike Arista

Poliklinika Arista skrbi za pacijente s gastroenterološkim bolestima od svog osnutka, već punih devet godina. U gastroenterološkoj ambulanti možete obaviti sljedeće gastroenterološke usluge:

N

Pregled gastroenterologa

N

Ultrazvuk abdomena sa color dopplerom i elastografijom

N

Gastroskopiju i kolonoskopiju sa ili bez anestezije te

N

Pregled krvi, urina i stolice

Osim dijagnostike, poliklinika Arista svojim pacijentima nudi i terapijske zahvate poput odstranjivanja polipa (polipektomija) čime se u najranijoj fazi liječe tumori poput tumora debelog crijeva. Sve endoskopske procedure vrše se na suvremenoj opremi renomiranog proizvođača Olympus.

Što je gastroenterologija?

Gastroenterologija je iznimno važna disciplina interne medicine koja se bavi bolestima probave i probavnih organa – jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva te bolestima hepatobilijarnog sustava – jetre, gušterače i žučnog sustava.

Neke od bolesti s kojima se pacijenti najčešće susreću jesu gastroezofagealna refluksna bolest jednjaka (GERB), gastritis, dispepsija, konstipacija i proljev. Uz to, gastroenterolozi dijagnosticiraju i liječe akutne i kronične bolesti jetre (npr. hepatitis i gušterače, upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Crohnova bolest) te tumore probavnog sustava od kojih je tumor debelog crijeva najčešći. No, sve su češći i funkcijski poremećaji probavnog sustava koji u značajnoj mjeri utječu na zdravlje probave.

Kada trebam gastroenterološki pregled?

Pregled specijalista gastroenterologa preporučuje se kada se javljaju znakovi koji upućuju na bolesti koje direktno oštećuju zdravlje probave i neugodne simptome koji narušavaju kvalitetu života. Neki od najčešćih simptoma su:

N

Bol u trbuhu

N

Mučnina, povraćanje

N

Gađenje prema hrani

N

Napuhnutost i pojačani vjetrovi

N

Žgaravica

N

Oticanje trbuha

N

Žutilo kože

N

Konstipacija

N

Gubitak apetita i mršavljenje

N

Umor

N

Svrbež kože

Svaki od ovih simptoma može biti znak funkcijskog probavnog poremećaja ali i organske bolesti te zahtjeva adekvatnu dijagnostičku obradu i pregled gastroenterologa. Osim toga, savjet gastroenterologa treba potražiti i kod pozitivne obiteljske anamneze na tumore crijeva ili druge genetske bolesti probavnog sustava.

Koliko traje
gastroenterološki pregled?

Prvi pregled može trajati od 30 do 60 minuta ovisno o složenosti problema te o pretragama ili zahvatima koji se vrše. Kontrolni pregledi mogu trajati i znatno kraće obzirom da je gastroenterolog već upoznat s pacijentovom bolešću, a ovisno o situaciji moguće ih je obaviti i on-line ili putem e-mail konzultacija.

Kako izgleda pregled
kod gastroenterologa?

Prilikom pregleda gastroenterolog/hepatolog će pregledati postojeću raniju medicinsku dokumentaciju, uzeti detaljnu povijest bolesti (anamnezu) te pregledom ustanoviti eventualno postojanje znakova bolesti. Ukoliko je potrebno, liječnik će predložiti dodatnu dijagnostičku obradu (vađenje krvi, endoskopski pregled, ultrazvuk abdomena itd.) sukladno bolesnikovim potrebama te prema potrebi odrediti terapiju.

Kako su bolesti probavnog sustava često kronične prirode, liječnik može zakazati i kontrolni pregled u periodu koji smatra prikladnim. Dobra suradnja između pacijenta i gastroenterologa ključna je za dijagnozu i liječenje bolesti probavnog sustava.

Sveobuhvatna
gastroenterološka obrada

Cjelovita gastroenterološka obrada podrazumijeva da se gastroenterolog upozna s pacijentovim problemom te provede kvalitetnu dijagnostičku obradu i predloži plan liječenja. Gastroenterološki pregled vrlo često uključuje kombinaciju neinvazivnih i invazivnih pretraga. Gastroskopija i kolonoskopija su uobičajene invazivne pretrage kojima gastroenterolog može vizualizirati sluznicu probavnih organa, uzeti biopsiju te identificirati sve probleme poput krvarenja, upale ili tumora.

Neinvazivne metode uključuju pretrage iz krvi kojima provjeravamo funkciju organa, ultrazvuk abdomena kao i testove kojima se dokazuju razne alergije na hranu ili prisutnost bakterija. Prema dogovoru se obavljaju i radiološke pretrage poput kompjutorizirane tomografije (MSCT) ili magnetne rezonance (MR) kojima se nadopunjuje dijagnostička obrada.

Gastroenterološke usluge

Gastroskopija sa i bez anestezije

Gastroskopija, odnosno punim imenom ezofagogastroduodenoskopija je dijagnostička pretraga kojom se pregledava unutrašnjost jednjaka, želuca i početnog dijela tankog crijeva (dvanaesnik ili dvanaesterac) optičkim instrumentom (gastroskopom).

Pregled se može obaviti u anesteziji ili bez anestezije, pri čemu se koristi lokalni anestetik kako bi se umanjila nelagoda prilikom prolaska endoskopa kroz grlo te smanjio osjet i refleks povraćanja. Pretraga uključuje i biopsiju tj. uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu (PHD) kojom se dokazuje prisutnost dobroćudnih ili zloćudnih promjena sluznice te želučane bakterije Helicobacter pylori. Osim patohistološki, H. pylori se prilikom gastroskopije može dokazati i brzim ureaza testom.

Kolonoskopija sa i bez anestezije

Kolonoskopija je pregled cijelog debelog crijeva (kolona) i završnog dijela tankog crijeva (terminalni ileum) optičkim instrumentom (kolonoskopom).

Pregled se izvodi u anesteziji ili bez anestezije, a za vrijeme pregleda pacijent leži na lijevom boku. Dan prije kolonoskopije nužno je posebnim sredstvom provesti čišćenje crijeva kako bi se adekvatno prikazali svi dijelovi crijeva. Kolonoskopija je vrlo važan pregled kojim se može na vrijeme dokazati i potencijalno ukloniti tumor debelog crijeva. Osim toga, moguće je otkriti uzroke proljeva i drugih smetnji stolice.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk je neškodljiva metoda kojom se u stvarnom vremenu mogu analizirati trbušni organi. Moderni ultrazvučni uređaji nude i naprednu dijagnostiku poput dopplera ili elastografije kojima se dodatno procjenjuju protoci kroz krvne žile i organe te mjeri tvrdoća organa.

Kombiniranjem svih dostupnih modaliteta gastroenterolog dobiva cjelovit uvid u zdravlje organa te može postaviti pravilnu dijagnozu.

Elastografija jetre

Ultrazvuk je važan alat za detekciju bolesti jetre, a ELASTOGRAFIJA je modalitet koji omogućava mjerenje tvrdoće organa, u ovom slučaju jetre. Postoji više vrsta elastografije, a današnji moderni ultrazvučni aparati koriste neki vid takozvane „Shear wave (SWE)“ elastografije. To nam omogućava da prilikom ultrazvučnog pregleda jetre nađemo prozor u kojem možemo odmah kod pregleda odrediti tvrdoću jetre

Kolika je cijena
gastroenterološkog pregleda?

Gastroenterolog – prvi pregled

70,00 €

Gastroenterolog – prvi pregled + UZV abdomena sa color dopplerom CD

100,00 €

Gastroenterolog – kontrolni pregled

60,00 €

Gastroenterolog – kontrolni pregled + UZV abdomena sa color dopplerom CD

90,00 €

Gastroenterolog – drugo mišljenje (ekspertiza)

110,00 €

Hepatolog - Kompletan hepatološki pregled (pregled + UZV + Elastografija jetre)

150,00 €

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost

Korisne informacije

fibroscan-jetre-web

FibroScan® jetre – tvrdoća kao mjera oštećenja jetre

Što je to FibroScan® jetre? Fibroscan je jedna od elastografskih metoda kojima se koristimo u kliničkoj praksi kako bi prosudili postoje li znakovi fibroze, tj....
Priprema-za-kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove...
sto-je-gastroskopija-kako-se-izvodi-i-kako-se-pripremiti-za-gastroskopiju

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako se pripremiti za gastroskopiju

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog (...
sto-je-sindrom-iritabilnih-crijeva-nervoza-crijeva-i-kako-ga-mozemo-lijeciti

Što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i kako ga možemo liječiti

Sindrom iritabilnog crijeva ili kolona najčešći je razlog za posjet gastroenterologu i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u ordinacijama...