Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Elastografija

Metoda broj 1 u dijagnostici kroničnih bolesti jetre

elastografija-hero-web

Elastografija u poliklinici Arista

Ponosni smo da smo u poliklinici Arista opremljeni novim ultrazvučnim uređajem Mindray Resona I9 koji raspolaže s tehnologijom 2D-SWE i point-SWE elastografije. Ovaj uređaj nam omogućuje da već kod ultrazvučnog pregleda abdomena možemo odrediti i tvrdoću jetre te na taj način potvrditi ili isključiti postojanje oštećenja jetre.

Što je to elastografija?

Ultrazvuk je važan alat za detekciju bolesti jetre, a ELASTOGRAFIJA je modalitet koji omogućava mjerenje tvrdoće organa, u ovom slučaju jetre. Postoji više vrsta elastografije, a današnji moderni ultrazvučni aparati koriste neki vid takozvane „Shear wave (SWE)“ elastografije. To nam omogućava da prilikom ultrazvučnog pregleda jetre nađemo prozor u kojem možemo odmah kod pregleda odrediti tvrdoću jetre.

Vrijednost tvrdoće se izražava u kilopaskalima (kPa), a što je ta vrijednost veća organ je tvrđi, odnosno veći je stupanj oštećenja jetre.

Kako se izvodi elastografija?

Elastografija postraničnih valova (Shear wave) se izvodi prilikom ultrazvučnog pregleda jetre na isti način kao i rutinski ultrazvuk abdomena. Dakle, pacijent leži na leđima s podignutom desnom rukom iznad glave. Tijekom pregleda liječnik će zatražiti da udahnete i izdahnete u određenim intervalima.

Uređaj mora biti opremljen posebnim softverom koji omogućava analizu tvrdoće organa te se prilikom pregleda uzme 5-10 mjerenja tvrdoće jetre, a krajnji rezultat predstavlja prosjek svih mjerenja.

Fibroscan ili elastografija?

FibroScan® je uređaj tvrtke Echosens koji koristi tehnologiju tranzijentne elastografije (TE) kako bi izmjerio tvrdoću jetre. Na tržištu se etablirao kao zlatni standard među elastografskim metodama obzirom da je najduže prisutan i najviše korišten u literaturi.

No, nakon FibroScana na tržištu su se pojavile novije ultrazvučne metode poput Shear-wave (SWE) elastografije koja koristi dvodimenzionalnu ultrazvučnu sliku kako bi u realnom vremenu mogli izmjeriti tvrdoću jetre za vrijeme ultrazvučnog pregleda.

Bez obzira koja se metoda koristi, elastografija daje uvid u stupanj fibroze, tj. oštećenja jetre. Više o elastografskim metodama pročitajte ovdje.
.

Priprema za elastografiju

Priprema je ista kao i za ultrazvučni pregled abdomena. Preporuča se na pregled doći natašte, odnosno barem 4h od zadnjeg obroka.

Koja su ograničenja elastografije?

Elastografija je pouzdan alat koji nam može ukazati na bolest jetre prije pojave bilo kakvih simptoma. No, neće nam reći koji je uzrok bolesti te je nekad nužno potvrditi stupanj oštećenja organa biopsijom jetre.

Elastografija se ne može izvoditi ako postoji slobodna tekućina u trbuhu (ascites), a stanja poput srčanog popuštanja ili povišenih jetrenih enzima u krvi mogu utjecati na vrijednosti tvrdoće koje onda treba interpretirati s oprezom, odnosno liječnik hepatolog mora adekvatno prosuditi pouzdanost takvih mjerenja.

Koja je funkcija jetre?

Jetru možemo nazvati tvornicom organizma. Ondje se događa većina metaboličkih procesa uključujući sintezu i razgradnju raznih supstanci poput ugljikohidrata, proteina i masti. Ona je centralni organ našeg metabolizma gdje se vrše brojne funkcije važne za normalno funkcioniranje organizma.

Isto tako, jetra nam služi i kao filter svih neželjenih toksina koji dospiju u tijelo čovjeka. Sva hrana koju pojedemo mora proći kroz jetru gdje se onda koristi za stvaranje i skladištenje energije te izgradnju novih molekula.

Gdje boli jetra?

Akutne i kronične bolesti jetre često ne daju simptoma, odnosno moguća je pojava nespecifičnih simptoma poput bolova pod desnim rebrenim lukom ili umora.

Često se problem s jetrom detektira slučajno, nalazom povišenih jetrenih enzima (proba) u krvi. AST, ALT, GGT i ALP biokemijske su pretrage koje nam sugeriraju da postoji problem u funkciji jetre.

Pravi simptomi se javljaju kada bolest jetre znatno uznapreduje, odnosno kada se razvije ciroza jetre. Tada se može javljati:

  • Žutilo i svrbež kože,
  • Tamna boja urina,
  • Otok trbuha i potkoljenica,
  • Crvenilo dlanova,
  • Takozvani „spider nevusi“ po koži,
  • Ginekomastija (povećanje grudi) i
  • Brojni drugi simptomi i znakovi

Prepoznati bolest jetre rano u fazama prije razvoja simptoma omogućuje pravovremeno liječenje bolesti, ali i prevenciju razvoja karcinoma jetre koji se javlja kao posljedica bolesti jetre. Hepatocelularni karcinom (HCC) sve je češći i prije pojave simptoma bolesti jetre, a ako se detektira na vrijeme može se uspješno liječiti.

Što su kronične bolesti jetre?

Kronične bolesti jetre su razne te je alkohol samo jedan od čimbenika koji doprinosi razvoju bolesti jetre. Razni virusi, autoimune, ali i urođene metaboličke bolesti jetre mogu uzrokovati oštećenje i u konačnici dovesti do razvoja ciroze jetre.

U našoj populaciji vrlo je češća pojavnost masne jetre kao posljedice nezdrave prehrane i pretilosti. Masna jetra se otkriva prilikom ultrazvuka jetre te predstavlja važan čimbenik rizika za razvoj šećerne bolesti i metaboličkog sindroma, ali isto tako može rezultirati i znatnim oštećenjem jetre te u konačnici uzrokovati cirozu.

Kolika je cijena elastografije

Elastografija jetre

70,00 €

Ultrazvuk UZV abdomena + color doppler CD + Elastografija jetre

110,00 €

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost

Korisne informacije

fibroscan-jetre-web

FibroScan® jetre – tvrdoća kao mjera oštećenja jetre

Što je to FibroScan® jetre? Fibroscan je jedna od elastografskih metoda kojima se koristimo u kliničkoj praksi kako bi prosudili postoje li znakovi fibroze, tj....
Priprema-za-kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove...
sto-je-gastroskopija-kako-se-izvodi-i-kako-se-pripremiti-za-gastroskopiju

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako se pripremiti za gastroskopiju

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog (...
sto-je-sindrom-iritabilnih-crijeva-nervoza-crijeva-i-kako-ga-mozemo-lijeciti

Što je sindrom iritabilnog crijeva (nervoza crijeva) i kako ga možemo liječiti

Sindrom iritabilnog crijeva ili nervozna crijeva najčešći je razlog za posjet gastroenterologu i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u...