Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Djelatnost

Endokrinologija

endokrinologija-hero-web

Endokrinologija poliklinike Arista

Poliklinika Arista nudi tim liječnika i educiranih medicinskih sestara koji se brinu za liječenje pacijenata sa endokrinološkim bolestima kako u dječjoj tako i u odrasloj dobi.

Pacijenti imaju na raspolaganju nužnu laboratorijsku i ultrazvučnu dijagnostiku nužnu za adekvatnu procjenu hormonskog statusa te liječenje poremećaja proizašlih iz poremećenog rada endokrinih žlijezda.

Što je endokrinologija

Endokrinologija se bavi poremećajima koji proizlaze iz neadekvatnog rada žlijezda sa unutarnjim izlučivanjem što uključuje hipofizu, štitnu žlijezdu ili štitnjaču, nadbubrežne žlijezde, gušteraču (endokrini dio) te gonade ili spolne žlijezde (jajnici i testisi). Svaka od ovih žlijezda luči jedan ili više hormona koji u organizmu vrše razne funkcije.

Pojednostavljeno, najčešće služe kao signalne molekule koje reguliraju sve aspekte metabolizma i održavanja homeostaze (stanje ravnoteže u organizmu), a u dječjoj dobi pravilan rast i razvoj organizma.

Iako se može javiti problem u bilo kojoj od navedenih sustava, najčešći endokrinološki poremećaji su oni rada štitne žlijezde (štitnjače) i šećerna bolest.

Diabetes melitus (šećerna bolest)

Šećerna bolest spada među najčešće kronične bolesti modernog doba. Zbog broja ljudi koji boluju od dijabetesa smatra se globalnom epidemijom.

Postoje dva glavna oblika bolesti. Tip 1 je češći kod djece i adolescenata, a posljedica je smanjene proizvodnje inzulina. Tip 2 dominira među starijim bolesnicima i posljedica je smanjene osjetljivosti organizma na inzulin (inzulinska rezistencija).

Glavna odlika dijabetesa su visoke vrijednosti glukoze (šećera) u krvi. To za posljedicu ima niz akutnih i kroničnih komplikacija. Glavni čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tip 2 je nezdrava prehrana i pretilost.

U procjeni bolesti koristimo se laboratorijskim parametrima poput razine glikiranog hemoglobina, HbA1c („špijun za dijabetes“), razine glukoze natašte i nakon obroka te procjenjujemo stupanj inzulinske rezistencije.

Na tržištu postoji cijeli niz lijekova za liječenje šećerne bolesti koji različitim mehanizmima dovode do snižavanja razine glukoze u krvi.

Uz lijekove osnova liječenja dijabetesa je prihvaćanje zdravih životnih navika koje uključuju prehrambene navike, ali i stav prema tjelovježbi i redovnoj rekreaciji.

Štitna žlijezda (štitnjača)

Bolesti štitnjače podrazumijevaju oslabljen (hipotireoza) ili pojačan (hipertireoza) rad štitne žlijezde. U podlozi ovih odstupanja najčešće je autoimuna bolest zvana Hashimoto tireoiditis te Gravesova bolest.

Endokrinološki pregled kod ovih poremećaja uključuje Ultrazvuk štitnjače i procjena funkcije štitnjače određivanjem hormona štitnjače.

Kada se detektira problem i procjeni stupanj funkcije žlijezde liječnik može propisati nadomjesnu terapiju hormonima štitnjače ili ukoliko se radi o hipertireozi lijekove za smanjenu proizvodnju hormona štitnjače.

Endokrinološke usluge

Ultrazvuk štitnjače

Dijagnostika poremećenog rada štitnjače najčešće uključuje i ultrazvučni pregled štitnjače. Ovom bezbolnom, neinvazivnom metodom lako se mogu detektirati žarišne promjene same žlijezde kao što su čvorovi, ciste i tumori.

Osim toga, ultrazvukom se mogu detektirati i promjene u sklopu difuzne bolesti štitnjače poput Hashimoto tireoiditisa.

Osim samog pregleda, ultrazvuk nam omogućuje i sigurno navođenje citološke igle prilikom punkcije tvorbi kada je to nužno.

Određivanje HbA1c

Glikozilirani hemoglobin se često zove „špijun za dijabetes“. Radi se krvnom markeru kojim se koristimo u procjeni prosječne razine šećera u krvni unazad 8-12 tjedana. Vrlo lako se određuje iz venske ili kapilarne krvi te nisu potrebne posebne pripreme za pretragu.

Rezultat se izražava u postotku koji korelira sa prosječnim vrijednostima glukoze u krvi izraženoj u mg/dL ili mmol/L.

  Kolika je cijena
  endokrinološkog pregleda?

  Endokrinolog – prvi pregled

  70,00 €

  Endokrinolog – kontrolni pregled

  60,00 €

  Pregled + UZV štitnjače

  100,00 €

  Pregled + UZV vrata

  110,00 €

  Ultrazvuk UZV štitnjače

  60,00 €

  Endokrinolog – drugo mišljenje (ekspertiza)

  110,00 €

  Imate pitanja?

  Javite nam se!

  U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

  Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
  Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

  Suglasnost

  Korisne informacije

  kako-prepoznati-dijabetes

  Kako prepoznati dijabetes

  Šećerna bolest vrlo je učestala, a simptomi koji ukazuju na povišene vrijednosti šećera u krvi na prvi pogled nisu primjetni. Simptomi koji ukazuju da se razvija...
  oblici-secerne-bolesti

  Oblici šećerne bolesti

  Najčešći oblici šećerne bolesti su dijabetes tip 1 i tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica. Tip 1 šećerne...

  Bolesti štitnjače u trudnoći – važna uloga joda

  Bolesti štitnjače su česte u ženskoj populaciji. Hipertireoza (pojačan rad štitnjače) se javlja u oko 5 od 1000 žena, a hipotireoza (smanjen rad štitnjače) u oko 3-10...