arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju

Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove sluznice debelog crijeva. Hrana koju jedeno se dugo zadržava u našoj probavi, a osobito vrijedi za hranu bogatu vlaknima i sjemenka. Stoga, priprema za kolonoskopiju započinje već u tjednu planiranog pregleda.

Osim prehrane, važno je i prilagoditi uzimanje određene kronične terapije. Ukoliko uzimate terapiju za „razrjeđivanje“ krvi poput Andola®, Aspirina®, Martefarina® ili novijih DOAC-a (Pradaxa®, Xarelto®…) potrebno je u konzultaciji sa svojim obiteljskim liječnikom terapiju prekinuti ako se planira uzimanje biopsija ili polipektomija.

Ako se kolonoskopija radi u anesteziji svakako ponesite svoju dosadašnju dokumentaciju kako bi liječnik anesteziolog mogao pregledati postoji li zapreka u davanju anestezije.

Tri dana prije kolonoskopije

U tjednu kolonoskopije, a osobito tri dana prije se savjetuje izbjegavati hranu bogatu vlaknima, sjemenkama i košticama kao i obojane hrane i pića (rajčice, crvene jabuke, grožđe, crvene paprike, grožđe, kivi, lubenica, suho voće, proizvode od integralnih žitarica, kukuruz). Ovakva hrana se dugo zadržava u lumenu crijeva i otežava vizualizaciju sluznice, a može i oštetiti endoskopski uređaj.

 

Priprema-za-kolonoskopiju

Preuzmite veću sliku: LINK

Dan prije kolonoskopije

Uz pridržavanje uputa hrana se može konzumirati do 24h prije pregleda, dakle može se pojesti ručak na dan prije pregleda i smije sadržavati juhu, kuhano meso, ribu, bijeli kruh, džem bez komada voća ili sjemenki, med, puding, palačinke, voćni sok, mliječne proizvode, čaj ili kavu. To je zadnji obrok do nakon uspješno obavljene kolonoskopije.

Nakon zadnjeg obroka preporuča se popiti 2L Donat Mg ugrijanog na sobnoj temperaturi i ostavljenog da ishlapi prije konzumacije. Na večer dan prije pregleda kreće proces čišćenja korištenjem specijalnih laksativa. Na tržištu postoje dva preparata, MOVIPREP® i PLENVU®. Ostale laksative treba izbjegavati.

Oba navedena preparata se sastoje od dvije doze. Prva doza se uzima večer prije dana pregleda, a druga doza se uzima ujutro na dan pregleda. Ovakav način osigurava najbolju pripremu obzirom da se kolonoskopija u poliklinici Arista izvodi u popodnevnim terminima.

Ako koristite Moviprep® onda se prva doza sredstva otopi u 1L vode i popije večer prije pregleda između 19 i 20 sati ispijajući sredstvo polagano. Ukoliko osjetite nadutost ili mučninu usporite uzimanje sredstva ili na kratko prekinite s uzimanjem do povlačenja simptoma. Nakon toga popite barem još 1 litru tekućine (sok, voda, čaj…) do spavanja.

Ako koristite Plenvu® onda se prva doza također uzima na večer prije pregleda između 19 i 20 sati, ali uz 500ml vode kroz 30-60 minuta. Nakon toga također popite barem još 1 litru tekućine (sok, voda, čaj…) do spavanja.

Nakon prve, večernje doze savjetuje se (bez obzira o kojem se sredstvu radi) uzeti 3 tablete simetikona (Espumisan®) obzirom da može doći do stvaranja mjehurića u crijevu koji otežavaju pregled.

Na dan kolonoskopije

Lijekove za kronične bolesti osim terapije za dijabetes uzmite u svom regularnom terminu.

Ujutro na dan pregleda između 9 i 10 sati popijte drugu dozu Moviprepa® na isti način kao i prvu (otopi u 1L vode i popiti polako kroz sat vremena). Ako se pregled radi u anesteziji nakon druge doze prestanite piti tekućine.

Ako za čišćenje koristite Plenvu® onda također drugu dozu popijte ujutro na dan pregleda između 9 i 10 sati. Druga doza Plenvu se sastoji od A i B vrećice te se cijeli sadržaj druge doze otopi u 500 ml vode i popije kroz 30-60 minuta. Ako se pregled radi u anesteziji nakon druge doze prestanite piti tekućine.

Ako se kolonoskopija radi bez anestezije nastavite piti bistre tekućine do 2h prije pregleda, a potom prestanite s bilo kakvim unosom.

Važno je znati da se oba sredstva mogu radi bolje podnošljivosti piti i uz bistri sok.

 

tonci bozin web

dr. sc. Tonći Božin, dr. med.

Gastroenterologija

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. Specijalističko usavršavanje iz gastroenterologije uspješno završio u lipnju 2019. Uz to je proveo četiri mjeseca u Sheila Sherlock Liver centre, Royal Free Hospital u Londonu u periodu od rujna 2019. do prosinca 2019. godine u sklopu kliničke subspecijalizacije iz hepatologije. Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo završio i time stekao titulu doktora znanosti u srpnju 2020. Aktualno je zaposlen je u Zavodu za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu Kliničke bolnice Dubrava.

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost