Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Priprema za kolonoskopiju
Zataivanje srca

Kako se pripremiti za kolonoskopiju

Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove sluznice debelog crijeva. Hrana koju jedeno se dugo zadržava u našoj probavi, a to osobito vrijedi za hranu bogatu vlaknima i sjemenka. Stoga, priprema za kolonoskopiju započinje već u tjednu planiranog pregleda.

Osim prehrane, važno je i prilagoditi uzimanje određene kronične terapije. Ukoliko uzimate terapiju za „razrjeđivanje“ krvi poput Andola®, Aspirina®, Martefarina® ili novijih DOAC-a (Pradaxa®, Xarelto® itd…) potrebno je u konzultaciji sa svojim obiteljskim liječnikom terapiju prekinuti ako se planira polipektomija.

Ako se kolonoskopija radi u anesteziji svakako ponesite svoju dosadašnju dokumentaciju kako bi liječnik anesteziolog mogao pregledati postoji li zapreka u davanju anestezije. Također, ukoliko se pregled radi u anesteziji, najmanje 2 sata nakon pregleda nije preporučljivo upravljati motornim vozilom pa se stoga preporuča povesti pratnju. 

Tri dana prije kolonoskopije

U tjednu kolonoskopije, a osobito tri dana prije savjetuje se izbjegavati hranu bogatu vlaknima, sjemenkama i košticama kao i obojane hrane i pića (rajčice, crvene jabuke, grožđe, crvene paprike, grožđe, kivi, lubenica, suho voće, proizvode od integralnih žitarica, kukuruz). Ovakva hrana se dugo zadržava u lumenu crijeva i otežava vizualizaciju sluznice, a može i oštetiti endoskopski uređaj.

Dan prije kolonoskopije

Uz pridržavanje uputa hrana se može konzumirati do 24h prije pregleda. Na dan prije pregleda može se pojesti raniji ručak  koji smije sadržavati:

 • juhu, 
 • kuhano meso, 
 • ribu, 
 • bijeli kruh, 
 • džem bez komada voća ili sjemenki, 
 • med, 
 • puding, 
 • palačinke, 
 • voćni sok, 
 • mliječne proizvode, 
 • čaj ili kavu. 

To je zadnji obrok nakon kojeg se preporuča popiti 2L Donat Mg ugrijanog na sobnoj temperaturi i ostavljenog da ishlapi prije konzumacije. 

Kasnije popodne dan prije pregleda kreće proces čišćenja korištenjem specijalnih laksativa. Na tržištu postoje dva preparata koja sadrže polietilenglikol (PEG), MOVIPREP® i PLENVU®. Ostale laksative treba izbjegavati.

Oba navedena preparata se sastoje od dvije doze. Prva doza se uzima  u danu prije kolonoskopije, a druga doza uzima se ovisno o terminu kolonoskopije. 

 • Ukoliko na kolonoskopiju idete u jutarnjem terminu druga doza PEG-a (Moviprep ili Plenvu) uzima se dan prije pregleda kasnije navečer.
 • Ukoliko na kolonoskopiju idete u popodnevnom terminu druga doza PEG-a (Moviprep ili Plenvu) uzima se ujutro na dan pregleda. 

Ovakav način osigurava najbolju pripremu obzirom da je vrijeme uzimanja sredstva za čišćenje jako važno za dobru pripremu za kolonoskopiju.

Priprema za jutarnji termin od 8h do 14h 

Ukoliko koristite Moviprep® prva doza sredstva otopi se u 1L vode i popije dan prije pregleda između 17 i 18 sati, dok se druga doza popije između 21 i 22 sata, ispijajući sredstvo polagano. Ukoliko osjetite nadutost ili mučninu usporite uzimanje sredstva ili na kratko prekinite s uzimanjem do povlačenja simptoma. 

Ukoliko koristite Plenvu®  prva doza također se uzima dan prije pregleda između 17 i 18 sati, dok se druga doza uzima između 21 i 22 sata dodatno uz 500ml vode kroz 30-60 minuta. 

Nakon prve doze savjetuje se (bez obzira o kojem se sredstvu radi) uzeti 3 tablete simetikona (Espumisan®) obzirom da može doći do stvaranja mjehurića u crijevu koji otežavaju pregled.

Detaljnje upute za jutarnji termin možete pronaći na LINK-u.

Priprema za kolonoskopiju

Preuzmite veću sliku na LINK-u.

Priprema za popodnevni termin od 15h do 19h

Ukoliko koristite Moviprep® prva doza sredstva otopi se u 1L vode i popije večer prije pregleda između 19 i 20 sati ispijajući sredstvo polagano. Ukoliko osjetite nadutost ili mučninu usporite uzimanje sredstva ili na kratko prekinite s uzimanjem do povlačenja simptoma. Nakon toga popite barem još 1 litru tekućine (sok, voda, čaj itd…) do spavanja.

Ukoliko koristite Plenvu®, večer prije pregleda uzima se samo prva doza također između 19 i 20 sati navečer ali uz 500ml vode kroz 30-60 minuta. Nakon toga također popite barem još 1 litru tekućine (sok, voda, čaj itd…) do spavanja.

Nakon prve, večernje doze savjetuje se (bez obzira o kojem se sredstvu radi) uzeti 3 tablete simetikona (Espumisan®) obzirom da može doći do stvaranja mjehurića u crijevu koji otežavaju pregled.

Detaljnje upute za popodnevni termin možete pronaći na LINK-u.

Priprema za kolonoskopiju popodnevni termin

Preuzmite veću sliku na LINK-u.

Na dan kolonoskopije

Lijekove za kronične bolesti osim terapije za dijabetes uzmite u svom regularnom terminu.

Ukoliko koristite Moviprep® druga doza uzima se ujutro na dan pregleda između 9 i 10 sati na isti način kao i prvu dozu (otopiti u 1L vode i popiti polako kroz sat vremena). 

Ukoliko koristite Plenvu® druga doza uzima se ujutro na dan pregleda između 9 i 10 sati. Druga doza Plenvu® sastoji se od A i B vrećice te se cijeli sadržaj (A i B vrečica zajedno) otopi u 500 ml vode i popije kroz 30-60 minuta. 

Važne napomene

 • Lijekove za kronične bolesti osim antidijabetičke terapije uzmite u svom regularnom terminu.
 • Tekućina se može uzimati bez ograničenja do samog pregleda samo ukoliko se pregleda ne radi u anesteziji.

 • Ukoliko se pregled radi u anesteziji tekućina se može uzimati najviše do 6h prije pregleda

 • Ukoliko dolazite na pregled u anesteziji preporuča se povesti pratnju.

 • Upravljanje motornim vozilima nakon anestezije ne preporuča najmanje 2 sata nakon pregleda

 

Tonći-Božin

dr. sc. Tonći Božin, dr. med.

Gastroenterologija Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. Specijalističko usavršavanje iz gastroenterologije uspješno završio u lipnju 2019. Uz to je proveo četiri mjeseca u Sheila Sherlock Liver centre, Royal Free Hospital u Londonu u periodu od rujna 2019. do prosinca 2019. godine u sklopu kliničke subspecijalizacije iz hepatologije. Poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo završio i time stekao titulu doktora znanosti u srpnju 2020. Aktualno je zaposlen je u Zavodu za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu Kliničke bolnice Dubrava.

Povezani članci

fibroscan-jetre-web

FibroScan® jetre – tvrdoća kao mjera oštećenja jetre

Što je to FibroScan® jetre? Fibroscan je jedna od elastografskih metoda kojima se koristimo u kliničkoj praksi kako bi prosudili postoje li znakovi fibroze, tj....
sto-je-gastroskopija-kako-se-izvodi-i-kako-se-pripremiti-za-gastroskopiju

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako se pripremiti za gastroskopiju

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog (...
sto-je-sindrom-iritabilnih-crijeva-nervoza-crijeva-i-kako-ga-mozemo-lijeciti

Što je sindrom iritabilnog crijeva (nervoza crijeva) i kako ga možemo liječiti

Sindrom iritabilnog crijeva ili nervozna crijeva najčešći je razlog za posjet gastroenterologu i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u...

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost