Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Kako smanjiti unos soli – kratke upute za bolesnike s povišenim krvnim tlakom i srčanim bolestima
Zataivanje srca

Utjecaj soli na zdravlje

Ono što i kako jedete ima stvarni učinak na Vaše srce i krvne žile. Jedan od čimbenika koji značajno pogoršavaju mnoge kardiovaskularne bolesti je povećan unos soli.

Visok unos soli može povisiti krvni tlak. Povišeni tlak dodatno opterećuje stijenke krvnih žila i tako oštećuje zidove arterija dovodeći do koronarne arterijske bolesti (angine pektoris, srčanog udara), bolesti karotidnih arterija (neurološki ispadi, moždani udar) te bolesti perifernih arterija (bolovi u nogama pri hodu, gangrena).

Bolesnici sa zatajivanjem srca (popuštanje srca, dekompenzacija) mogu imati dodatno pogoršanje nakon lošeg odabira namirnica i nepravilne prehrane što uzrokuje i povišen unos soli u organizam u kratkom vremenu. To dovodi do češćih hospitalizacija zbog srčanog popuštanja.

Koliko soli je potrebno?

Prema smjernicama „British Heart Foundation“ preporučeni dnevni unos soli je 6 grama za odrasle te oko 3 grama za djecu. Osim soli koju dodajemo hrani tijekom kuhanja i pripreme hrane osobito je važna ona sol „skrivena“ u već prethodno obrađenoj hrani. Često ne mislimo na udio soli koji unosimo u organizam na taj način. Tako unos soli u jednom danu raste na desetak ili više grama. Dugoročno takva dijeta dovodi do značajnih kardiovaskularnih problema.

Preporučeni unos soli prema dobi:

  • 7-12 mjeseci – 1 gr/dn
  • 1-3 godine – 2 gr/dn
  • 4-6 godine – 3 gr/dn
  • 7-11 godina – 5 gr/dn
  • 11 i više godina – 6 gr/dn

Gdje se skriva sol?

Oko tri četvrtine soli koju konzumiramo nalazi se u našoj hrani prije nego je kupimo. Visoko obrađena hrana sadrži veliki udio soli i toga treba biti svjestan. Ako često jedete industrijski obrađenu hranu, konzerviranu hranu, „brzu“ hranu morate znati da je time Vaš unos soli vrlo visok.

Hrana koja sadrži velike količine soli je npr. šunka, konzervirane juhe, juhe iz vrećice, pizza, soja sos, sir, gotovi umak od rajčice, slani kikiriki, čak i kruh, neki keksi i kolači, te čips i slični proizvodi.

Kako smanjiti sol u hrani

  • Nemojte dodavati sol u hranu tijekom i nakon kuhanja
  • Provjerite sastojke u proizvodima koje kupujete i konzumirate (čitajte deklaracije proizvoda)
  • Sastav proizvoda razlikuje se ovisno o proizvođaču, provjerite specifikacije
  • Odaberite alternative za sol kada kuhate ili pripremate hranu

Kako izračunati količinu soli u hrani ako imamo deklariranu količinu natrija u proizvodu

Sol = natrij u hrani x 2.5

U kuhinji:

  • Pokušajte kuhati bez ili s manje soli
  • Koristite začine i biljne pripravke kako bi poboljšali okus hrane
  • Limunov sok je izvrsna alternativa koja poboljšava okus hrane, osobito ribe, piletine i svinjetine, a osim toga pun je hranjivih tvari, osobito C vitamina
  • Smanjite unos umaka, gotovih umaka ili npr. soja sosa koji ima veliki udio soli
  • Koristite temeljce od kuhanja povrća ili mesa (bez soli naravno)

Za stolom:

  • Maknite sol sa stola
  • Probajte hranu prije nego što dodajete sol
  • Pokušajte sol zamijeniti sa svježim paprom ili biljnim začinima
  • Zamijenite zasoljene proizvode kao što su krekeri, čips i slični za svježe voće i povrće.
  • Trudite se dnevno unijeti pet serviranja svježeg voća ili povrća

Doručak:

  • Neke od žitarica koje konzumiramo za doručak mogu imati visok udio soli i šećera, provjerite podatke na ambalaži. Visok udio soli imaju kruh, tost te razna peciva, šunke i mesne prerađevine koje jedemo za doručak.
  • Također i određene vrste sireva imaju visok udio soli.
  • Odaberite žitarice s manje soli.
  • Banane, jabuke, citrusi te jogurt, med ili zobene pahuljice idealan su izbor. Osim, niskog sadržaja soli imaju i malo zasićenih masnoća, a daju dovoljno energije potrebne za početak dana.

Ručak:

Preporuka za „meni“ s manje soli:

  • Piletina s tjesteninom, salata od rajčice i svježih krastavaca te jogurt i banana

Zadovoljavajuća varijanta obroka (npr. za djecu školske dobi) je:

  • Sendvič od tosta s tvrdo kuhanim jajima i salatom (rajčica, krastavci, i sl.), jogurt te grožđe kao desert

Ukoliko radite svoj kruh ili peciva, nastojte smanjiti dodavanje soli u tijesto.

Neke od ideja za večeru:

  • Riba (oslić, losos, tuna) pečena u pećnici s krumpirima (maslinovo ulje, češnjak, papar, peršin kao začini)
  • Tjestenina s tikvicama ili porilukom i gljivama (papar, maslinovo ili suncokretovo ulje, vlasac, papar)
  • Pirjana puretina u tavi s miješanim povrćem (češnjak, papar, čili, ulje maslinovo ili suncokretovo), integralna riža kao prilog

Preporuka za kraj

Izgradite pravilne prehrambene navike raznovrsnom i umjerenom prehranom bogatom svježim i sezonskim namirnicama i Vaše srce će Vam biti zahvalno. Savjetujte se sa stručnjacima za prehranu, nutricionistima, kako bi poboljšali Vašu svakodnevnu prehranu i dugoročno Vaše zdravlje.

poliklinika-arista-placeholder-web

Kardiološki tim poliklinike ARISTA

 

Povezani članci

Zataivanje srca

Zatajivanje srca – mitovi i činjenice

Kako radi normalno srce? Vaše srce je specijalizirani mišić koji pumpa krv po vašem tijelu. Krv prenosi kisik i hranjive tvari do svih dijelova vašeg tijela i prenosi...

Život nakon srčanog udara

Srčani udar predstavlja stanje kada srčani mišić dobiva neadekvatnu opskrbu kisikom. Najčešće je posljedica koronarne bolesti koja podrazumijeva suženja na koronarnim...

Aortna stenoza; najčešća bolest srčanih zalistaka

Što je to stenoza (suženje) aortnog zalistka Vaše srce naporno radi bez prestanka pumpajući krv u tijelo kroz aortni zalistak u aortu. Ovaj zalistak služi da sprijeći...
kako-vrijeme-utjece-na-nase-srce

Kako vrijeme utječe na naše srce?

Dolaskom hladnijeg doba godine organizam doživljava promjene koje mogu utjecati i na rad srca. Vrlo često su niske temperature uzrok prvim tegobama koje razotkrivaju...
preventivna-kardiologija

Preventivna kardiologija

Preventivna kardiologija jedinstvena je medicinska usluga koja obuhvaća dijagnostičke metode i preventivne terapijske mjere u trenutku kada je moguće značajnije...
ultrazvuk-srca-i-24-satno-snimanje-ekg-a-u-sprecavanju-mozdanog-udara-atrijska-fibrilacija

Atrijska fibrilacija

Što je atrijska fibrilacija (treperenje pretklijetki) i kako je ona povezana s moždanim udarom? Atrijska fibrilacija je vrlo česta aritmija osobito kod starijih osoba,...
bol-u-nogama-simptomi-koje-ne-treba-zanemariti

Bol u nogama – simptomi koje ne treba zanemariti

Na što upučuje bol u nogama? Obično noge bole nakon dugog trčanja ili napornog planinarenja. Problem je kad se bol u nogama javi ničim izazvana. Bol je tada siguran...
otkrijte-poviseni-krvni-tlak-na-vrijeme

Otkrijte povišeni krvni tlak na vrijeme

Utjecaj povišenog krvnog tlaka na zdravlje Arterijska hipertenzija (povišeni krvni tlak) vodeći je čimbenik rizika za srčane, moždane i bubrežne bolesti, a pogađa...
flavonoidi-i-kalij-zasto-jesti-vise-voca-i-povrca-kako-bi-smanjili-povisen-tlak

Flavonoidi i kalij: zašto jesti više voća (i povrća) kako bi smanjili povišen tlak

Utjecaj prehane na zdravlje U časopisu „Hypertension“ objavljena je studija koja je ustanovila da ispitanici koji jedu više voća imaju manje šanse za pojavu povišenog...
pojacan-rad-stitnjace-hipertireoza-i-srce

Pojačan rad štitnjače (hipertireoza) i srce

Što je hipertireoza? Hipertireoza je poremećaj u kojem štitnjača luči previše hormona te tako ubrzava metaboličke procese u tijelu. Najčešće tegobe koje bolesnik može...

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost