arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Dijabetes tip 1 – uzrok i faze bolesti

Zašto nastaje dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1 nastaje uslijed kroničnog, imunološki posredovanog uništenja β-stanica gušterače što dovodi do apsolutnog nedostatka inzulina.
Uništenje β-stanica gušterače najčešće nastaje uslijed autoimunog procesa, a simptomi bolesni nastaju kada je uništeno oko 90% beta-stanica. Važnost genetskih i okolišnih čimbenika, samog imunološkog sustava i β-stanice u nastanku tip 1 šećerne bolesti još uvijek se istražuje.

Dijabetes tip 1 razvija se u nekoliko faza.

Faza predkliničkog dijabetesa

Traje mjesecima ili godinama prije kliničke prezentacije bolesti. U toje se fazi mogu otkriti antitijela na određene dijelove β-stanice gušterače kao markeri autoimunosti

Faza akutnog metaboličkog poremećaja

U osobe s klasičnim simptomima pojačanog mokrenje i žeđanja te gubitkom tjelesne težine tijekom 2-6 tjedana, dijagnoza dijabetesa je jasna. S druge strane, neprepoznavanje ovih simptoma ili njihova atipična prezentacija mogu rezultirati kasnim postavljanjem dijagnoze i povećati mogućnost nastanka dijabetičke ketoacidoze. Važno je znat da u nekih osoba, a posebno u mlađe djece, simptomi mogu nastati naglo i vrlo brzo može doći do pregresije u dijabetičku ketoacidozu.

Faza remisije ili medenog mjeseca

U oko 80% osoba s dijabetesom tip 1, potreba za inzulinom se prolazno smanjuje nekoliko dana ili tjedana nakon uvođenja inzulinske terapije kao odgovor na djelomični oporavak preostalih β-stanica. Ova faza može trajati više tjedana ili mjeseci. Tijekom tog razdoblja razine glukoze u krvi su najčešće stabilne unutar normalnih granica neovisno o prehrani i tjelesnoj aktivnosti. U osoba koje su imale dijabetičku ketoacidozu kod postavljanja dijagnoze te u mlađe djece, faza remisije obično izostaje ili traje kraće.

Faza intenziviranja ili kronične ovisnosti o inzulinu

Prijelaz iz faze parcijalne remisije u fazu intenziviranja nastaje uslijed smanjenja ostatne funkcije β-stanica i praćen je potrebom za povećanjem doze inzulina sve do stabilizacije doze koja nastupa oko 1-1,5 godine kasnije.

natasa rojnic putarek web

doc. dr. sc. Nataša Rojnić Putarek, dr. med.

Pedijatrija

Docentica Nataša Rojnić Putarek, pedijatar endokrinolog i dijabetolog, docentica je na Katedri za pedijatriju, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a vršila je dužnost pročelnice Zavoda za endokrinologiju i dijabetes Klinike za pedijatriju KBC Zagreb te Referentnog centra za dječju endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost