Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Primarijus doktor specijalist

Zdenka Bence Žigman

doktor medicine

Specijalist nuklearne medicine

Endokrinologija | Nuklearna Medicina

prim. dr. sc. Zdenka Bence Žigman, dr. med.

Diplomirala je 1975.g. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od 1976.g. do 2017.g. radila je u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

prim. dr. sc. Zdenka Bence Žigman, dr. med.

1980.g. položila je specijalistički ispit iz nuklearne medicine. Još za vrijeme specijalizacije nakon kratkotrajne edukacije u Beču 1977.g. počela se baviti ultrazvučnom dijagnostikom abdomena, štitnjače i vratnih organa. Od 1984.g. radi ciljane citološke punkcije štitnjače, paratiroidnih žlijezda, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica i drugih površnih organa.

Od 1983.g. aktivno je sudjelovala u poslijediplomskoj nastavi iz nuklearne medicine i primjene ultrazvuka u kliničkoj medicini na Medicinskom fakultetu u Zagrebu a također i na postdiplomskom studiju «Ultrasound in Clinical Medicine» za strane studente koji se održavao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

1980.g, upisala je postdiplomski studij iz nuklearne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a 1986.g. obranila magistarki rad s temom «Ehostruktura autonomnog adenoma štitnjače».

1991.g. stekla je naziv primarius.

1994.g. obranila je doktorsku disertaciju «Ultrazvuk u otkrivanju malih tumora štitnjače (<10 mm) i nepalpabilnih metastatskih čvorova na vratu» na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od 1998.g. do 2017. vršila je dužnost pročelnika Poliklinike za bolesti štitnjače Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu. U Poliklinici se obavlja kompletna dijagnostika i terapija bolesti štitnjače osim operativnih zhvata koji se obavljaju u Klinici za otorinolaringologiju.

Od 1994.g. je voditelj, predavač i mentor Poslijediplomskog tečaja stalnog medicinskog usavršavanja I kategorije «Ultrazvuk vratnih organa» u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu. Do 2017.g. je organizirano 14 tečajeva kojima su prisustvovali liječnici raznih specijalnosti (nuklearne medicine, interne medicine, endokrinologije, citologije, otorinolaringologije i radiologije) iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije.

Od 2001. do 2014.g. bila je voditelj projekta «Prognostički pokazatelji biološkog ponašanja karcinoma štitnjače» Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.
Članica je Hrvatskog i Europskog društva za ultrazvuk u medicini i biologiji a također i Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu i članica upravnog odbora Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora.

Uža specijalnost prim.dr.sc. Zdenke Bence-Žigman su bolesti štitnjače i paratiroidnih žlijezda i dijagnostika ultrazvukom, pogotovo štitnjače, paratiroidnih žlijezda i limfnih čvorova koja je započela još 1977.g. pionirskim radom jer je tada bilo vrlo malo radova u literaturi iz tog područja. Pregled štitnjače ultrazvukom prvi put u Hrvatskoj počeo se primjenjivati 1977.g. u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu a od 1984.g. i ciljane citološke punkcije pod kontrolom ultrazvuka štitnjače i paratiroidnih žlijezda. Redovito je pisala radove, znanstvene, stručne i poglavlja u udžbenicima, učestvovala na mnogim domaćim i međunarodnim kongresima i sastancima i promovirala vrijednost pregleda ultrazvukom i ciljanih punkcija u dijagnostici, pogotovo bolesti štitnjače.

Pitajte liječnika

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost

Korisne informacije

kako-prepoznati-dijabetes

Kako prepoznati dijabetes

Šećerna bolest vrlo je učestala, a simptomi koji ukazuju na povišene vrijednosti šećera u krvi na prvi pogled nisu primjetni. Simptomi koji ukazuju da se razvija...
oblici-secerne-bolesti

Oblici šećerne bolesti

Najčešći oblici šećerne bolesti su dijabetes tip 1 i tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica. Tip 1 šećerne...

Bolesti štitnjače u trudnoći – važna uloga joda

Bolesti štitnjače su česte u ženskoj populaciji. Hipertireoza (pojačan rad štitnjače) se javlja u oko 5 od 1000 žena, a hipotireoza (smanjen rad štitnjače) u oko 3-10...