arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Sistematski pregled u prvoj godini života djeteta

Zašto je važan sistematski pregled u prvoj godini života djeteta?

Najveće promjene u životu djeteta događaju se upravo u prvoj godini života. Stoga je izuzetno važno pravilno praćenje vašeg dojenčeta kroz to iznimno aktivno razdoblje života.

Tijekom prve godine života provodi se šest sistematskih pregleda dojenčeta:

  • s navršenih mjesec dana,
  • zatim u drugom, četvrtom i šestom mjesecu života te
  • s devet mjeseci i
  • godinu dana

Cilj ovih pregleda je upoznavanje i praćenje rasta razvojnih, motoričkih, kognitivnih i socijalnih vještina dojenčeta te pravovremenog prepoznavanja i liječenja eventualnih nepravilnosti.

U tom se razdoblju nastavlja s cijepljenjem započetim u rodilištu, te se provodi savjetovanje o prehrani, dojenju, uvođenju nadohrane te dodataka vitamina D u svrhu antirahitične profilakse i potrebe nadomještanja željeza uslijed vrlo česte anemije koja prati ovo razdoblje ubrzanog rasta djeteta.

Također, u tom se periodu (prije zatvaranja “fontanele”) još može učiniti i UZV dječje glavice kao bezbolne, jednostavne i neškodljive neizostavne metode pregleda mozga.

prof. dr. sc. Dorian Tješić Drinković, dr. med.

prof. dr. sc. Dorian Tješić Drinković, dr. med.

Pedijatrija

Profesor Dorian Tješić-Drinković rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovno školovanje, gimnaziju i medicinski fakultet. Nakon specijalizacije iz pedijatrije i položenog spedijalističkog ispita radi u Klinici za dječje bolesti, KBC Zagreb. Magistrirao je iz područja kliničke farmakologije i obranio je doktorat znanosti iz područja astmologije. Naslov primarijusa dodijeljen mu je 2001. god., a subspecijaliste iz dječje pulmologije 2005. god., te postaje pročelnik Zavoda za respiratorne bolesti, alergologiju i kliničku imunologiju, Klinike za pedijatriju, KBC Zagreb.

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost