arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Najčešće aritmije dječje dobi

Supraventrikulska paroksizmalna tahikardija (SVPT)

Supraventrikulska paroksizmalna tahikardija (SVPT) je aritmija koja je karakterizirana povremenim napadima ubrzanog rada srca koji nastaju u gornjem dijelu srca (iznad ventrikula tj iznad klijetki srca). Obično se radi o napadima vrlo brzih otkucaja srca, često oko 250 otkucaja na minutu.

Koji je uzrok supraventrikulske tahikardije

Uzroci nastanka ove aritmije mogu biti razni, a u djece se najčešće radi o prirođenoj abnormalnosti provodnog sustava srca ili laički rečeno „prirođenoj nenormalnosti žica koje prenose električne podražaje unutar srca“.

Djeca s takvom abnormalnošću provodnog sustava srca sklona su nastanku napada tahikardije (ubrzanog rada srca). Većina te djece ima uredan nalaz ultrazvuka srca, a često u običnom elektrokardiogramu (ekg-u) imaju abnormalnosti koje ukazuju na postojanje prirođene abnormalnosti provodnog sustava srca.

Kako reagirati kada se aritmija javi?

Srećom takve napade aritmije veća djeca lako prepoznaju i dobro podnose i rijetko kada ih napadi tahikardije ozbiljnije ugrožavaju.

Većinu djece možemo naučiti da relativno jednostavnim postupcima sama prekinu napad tahikardije bez primjene lijekova.

Ako su napadi tahikardije česti ili dugo traju ili ih dijete loše podnosi opravdano je djetetu dati lijek koji sprječava nastanak napada ali to ne znači izlječenje.

Da li postoji lijek za aritmiju?

Potpuno izlječenje nastaje kada se posebnim složenim invazivnim medicinskim postupkom ukloni osnova za nastajanje napada tahikardije. Takve postupke izbjegavamo raditi u djece prije puberteta.

S dijagnozom SVPT može se živjeti ali cilj je dječjih kardiologa adekvatnom edukacijom i terapijom postići da napadi tahikardije što manje remete djetetov život i njegove svakodnevne aktivnosti.

prim. Dalibor Šarić, dr. med.

prim. Dalibor Šarić, dr. med.

Pedijatrija

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost