arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Ispitivanje razine hormona rasta

Kada pomisliti na usporen rad djeteta

Podatak da je dijete visinom ispod 5. centile, ili da godišnje raste manje od 4 cm, upućuje na potrebu obrade zbog zaostatka u rastu. Uzroka smanjenom rastu može biti čitav niz pri čemu je većina fiziološka dok je samo manji dio patološki.

U endokrinološke uzroke niska rasta ubrajaju se:

  • hipotireoza (oslabljen rad štitnjače),
  • nedostatak hormona rasta,
  • prekomjerno stvaranje glukokortikoida,
  • pseudohipoparatireoidizam te
  • prerano zatvaranje epifiznih pukotina u preuranjenom pubertetu.

Nedostatak hormona rasta (hipopituitarizam)

U oko 60% bolesnika s nedostatkom hormona rasta uzrok ostaje nepoznat i tada govorimo o idiopatskom hipopituitarizmu. Poznati uzroci niskog rasta mogu biti kongenitalni (kao na primjer razvojna anomalija mozga ili kostiju lubanje), genetski (kad se radi o poremećaju gena uključenih u razvoj hipofize) odnosno stečeni, kada hipopituitarizam nastaje kasnije u životu najčešće kao posljedica tumora središnjeg živčanog sustava, trauma, infiltrativne bolesti i infekcije ili zračenje hipotalamo-hipofizne regije.

Kada određivati manjak hormona rasta?

Indikacija za ispitivanje nedostatka hormona rasta postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog statusa bolesnika i laboratorijskih pretraga.

Nedostatak hormona rasta utvrđuje se stimulacijskim testovima kojima se nakon primjene farmakološkog sredstva (inzulin, L-dopa, klonidin i dr.) određuje koncentracija hormona rasta tijekom 2 sata svakih 20-30 minuta te se na osnovu maksimalne koncentracije hormona rasta utvrđuje njegova sinteza u prednjoj hipofizi.

Stimulacijski test se izvodi nakon pregleda dječjeg endokrinologa I prethodnog isključenja drugih najčešćih uzroka smanjena rasta.

poliklinika-arista-placeholder-web

doc. dr. sc. Nataša Rojnić Putarek, dr. med.

Pedijatrija

Docentica Nataša Rojnić Putarek, pedijatar endokrinolog i dijabetolog, docentica je na Katedri za pedijatriju, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a vršila je dužnost pročelnice Zavoda za endokrinologiju i dijabetes Klinike za pedijatriju KBC Zagreb te Referentnog centra za dječju endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost