Gastroskopija

 1. Što je gastroskopija?
 2. Zašto učiniti gastroskopiju?
 3. Kada je potrebno otići na gastroskopiju?
 4. Kako izgleda gastroskopija?
 5. Kako se pripremiti za gastroskopiju
 6. Gastroskopija pod anestezijom – bezbolna gastroskopija
 7. Koje su moguće komplikacije tijekom gastroskopije?
 8. Kad je gotov nalaz gastroskopije?
 9. Koliko može trajati gastroskopija?
 10. Koja je cijena gastroskopije?

Što je gastroskopija?

Gastroskopija je dijagnostička pretraga kojom se mogu otkriti bolesti gornjeg dijela probavnog sustava. Ovom metodom moguće je učiniti detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika.

Upalne promjene sluznice jednjaka, ulkus želuca (čir), gastritis ili rani znakovi malignih oboljenja jednjaka i/ili želuca moguće je adekvatno analizirati jedino endoskopskom pretragom poput gastroskopije.

U nekim slučajevima gastroskopija može biti i terapijska metoda (liječenje krvarenja, balon dilatacija ili uklanjanje polipa želuca). Također se koristi za provjeru da li postoje

Zašto učiniti gastroskopiju?

Gastroskopiju će liječnik preporučiti kad postoje alarmantni gastrointestinalni simptomi ili želi uzeti uzorke sluznice iz želuca i dvanaesnika. Na taj način mogu se dijagnosticirati bolesti poput gastritisa, celijakije, Helicobacter pylori infekcije, ulkusne bolesti ili vaskularnih anomalija koje mogu biti izvor krvarenja (okultnog ili manifesnog).

Kada je potrebno otići na gastroskopiju?

Uzrok simptoma kao što su žgaravica, bolovi u gornjem trbuhu, učestalo povraćanje i krvarenje u vidu crnih stolica (melena) ili povraćanja krvi često je moguće dokučiti jedino pregledom sluznice gornjeg probavnog sustava.

Anemija, gubitak na tjelesnoj težini i znakovi krvarenja predstavljaju alarmantne znakove koji ukazuju na organsku bolest te je nužno učiniti gastroskopiju kod pojave ovih simptoma.

Kako izgleda gastroskopija?

Gastroskopija se provodi savitljivim endoskopom koji je tanka i savitljiva cijev debljine manje od 1 cm. Manja kamera na vrhu endoskopa šalje sliku unutrašnjosti vašeg želuca na ekran kojeg gleda liječnik i tako pregledava vaš jednjak, želudac i tanko crijevo. Pacijenta se namjesti  na lijevi bok, a potom gastroenterolog koji vrši pretragu uvodi endoskop kroz usta, te prolazi njime kroz jednjak do želuca.

Ukoliko je potrebno, gastroenterolog će sitnim instrumentima koji ulaze kroz endoskop uzeti komadić tkiva želuca (biopsiju) za ispitivanja u laboratoriju. Postupak je bezbolan i kratkotrajan. Kad je pregled gotov, endoskop se vadi brzo i jednostavno.

Kako bi gastroenterolog koji vrši pretragu dobro vidio sluznicu želuca i dvanaesnika, želudac mora biti potpuno prazan. Pri tome potrebno je slijediti upute o pripremi za gastroskopiju.

Postupak same gastroskopije bolesniku će biti objašnjen prije početka samog pregleda.

Kako se pripremiti za gastroskopiju

Više o cijelom tijeku pretrage te pripremama za gastroskopiju pročitajte na našim stranicama – Priprema za gastroskopiju.

Detaljne upute o pripremi za pregled dobiti ćete prilikom naručivanja za pregled od medicinske sestre.

Važno je znati da ne smijete jesti niti piti 6 sati prije gastroskopije ili čak i duže kod bolesnika s poznatim usporenim pražnjenjem želuca.

Gastroskopija se može obaviti i u sedaciji ili anesteziji kojom se omogući opuštenost i gubitak osjećaja boli odnosno neugode tijekom postupka. U tom slučaju važno je sa sobom ponijeti raniju medicinsku dokumentaciju i popis lijekova kako bi liječnik anesteziolog mogao prosuditi rizik od anestezije.

Ako se planira terapijski postupak važan je podatak o terapiji protiv zgrušavanja krvi koju je u tom slučaju nužno prije pregleda prekinuti uzimati.

Gastroskopija pod anestezijom – bezbolna gastroskopija

Gastroskopija je u pravilu bezbolna pretraga. Nelagoda proizlazi zbog prisutnosti aparata u ždrijelu što izaziva refleks povraćanja te zbog upuhivanja zraka što se osjeća kao napuhnutost u trbuhu.

Ova nelagoda se uspješno eliminira općom sedacijom ili lokalnim anestetikom. Kod opće sedacije bolesnik spava tijekom procedure po utjecajem anestetika, obično propofola te se nakon procedure budi bez sjećanja na samu proceduru.

Lokalnu anesteziju dajemo kako bi se smanjio osjet i refleks povraćanja.

Koje su moguće komplikacije tijekom gastroskopije?

Rizik komplikacija vezan za rutinsku dijagnostičku gastroskopiju ekstremno je nizak. Izuzetno rijeko može doći do srčanih komplikacija, problema s disanjem ili moždanog udara prije, tijekom ili poslije pregleda.

Većina komplikacija (koje su i dalje rijetke) vezne su za terapijske procedure ili anesteziju. Moguće su alergijske reakcije na anestetik, potom perforacija organa (najčešće posljedično postupku dilatacije), krvarenje nakon polipektomije ili biopsije te infekcije dišnih puteva posljedično aspiraciji želučanog sadržaja.

Kad je gotov nalaz gastroskopije?

Nakon završene gastroskopije bolesniku se uručuje nalaz u kojem liječnik detaljno opisuje što je endoskopski nađeno. Ako je uzet brzi ureaza test na H. pylori nalaz također bude gotov kroz 15-ak minuta pa liječnik može pacijentu već kod iste posjete propisati eradikacijsku antibiotsku terapiju. Ako je liječnik za vrijeme gastroskopije uzeo biopsije, patohistološki nalaz bude gotov u narednim danima.

Koliko može trajati gastroskopija?

Rutinska dijagnostička gastroskopija bez anestezije traje vrlo kratko. Za pregledati i foto dokumentirati jednjak, želudac i dvanaesnik potrebno je oko 5 minuta.

Ako se procedura radi u anesteziji ona je vrijeme pripreme za anesteziju nešto duže što produljuje cijeli postupak za otprilike 10-ak minuta. Potrebno je i određeno kratko vrijeme nakon zahvata da se pacijent u cijelosti razbudi.

Ako se radi polipektomija ili neka druga terapeutska metoda pregled se produljuje na 30-45 minuta.

Koja je cijena gastroskopije?

Gastroskopija

100,00 €  /  753.45kn

Gastroskopija uz primjenu ksilokainskog spreja

110,00 €  /  828.8kn

Brzi ureaza test na Helicobacter Pylori

16,00 €  /  120.55kn

Liječnici

Tonci Bozin
cv

specijalist gastroenterolog

 • Gastroenterologija

Korisne informacije

Priprema za kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove sluznice debelog crijeva. Hrana koju jedeno se dugo zadržava u našoj probavi, a osobito vrijedi za hranu bogatu vlaknima i sjemenka. Stoga,...

Pročitajte cijeli članak
uzv abdomena

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena neinvazivna je metoda kojom se pregledavaju solidni organi unutar trbušne šupljine: jetra, žučni mjehur, žučni kanali, gušterača, slezena, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, mokraćni mjehur, prostata, limfni čvorovi. Uz ovaj pregled, u slučaju sumnje na neku bolest ili problem,...

Pročitajte cijeli članak
DBP08683 1

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako ...

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog ( promjera do 8 mm) fleksibilnog, cijevolikog instrumenta poput teleskopa kojeg nazivamo endoskop. Endoskop se uvodi kroz usta,...

Pročitajte cijeli članak
Gastro 1

Što je sindrom iritabilnih crijeva (nervoza crijeva) i ...

Sindrom iritabilnih crijeva ili nervozna crijeva najčešći je poremećaj probavnog trakta i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u ordinacijama obiteljske medicine tako i u gastroenterološkim ambulantama. Uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, ali se smatra da je...

Pročitajte cijeli članak