Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Google Review logo header may24

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Hepatologija

elastografija-hero-web

Hepatologija u poliklinici Arista

Cilj hepatološke obrade je pravovremena detekcija postojanja kronične bolesti jetre puno prije razvoja ciroze. Na taj način preveniramo razvoj svih komplikacija povezanih sa cirozom. Također, otkrivanjem uzroka bolesti jetre moguće je i primijeniti adekvatnu terapiju. 

U poliklinici Arista posebnu pažnju posvećujemo bolestima jetre te je moguće učiniti potpunu obradu jetrenih bolesti koja uključuje:

 • Pregled hepatologa
 • Biokemijske testove funkcije jetre
 • Multiparametrijski ultrazvuk jetre

Kada trebam pregled hepatologa?

Bolesti jetre najčešće se detektiraju slučajno iz krvnih pretraga kada se uoče povišene vrijednosti jetrenih proba (bilirubin, AST, ALT, ALP, GGT). Rijeko se događa da se u ranoj fazi kronične bolesti jetre javljaju simptomi. 

Kada se uoče odstupanja u nalazima javlja se potreba za dodatnom hepatološkom obradom. Nužno je obradu provesti u cijelosti kako ne bi ostala neodgovorena pitanja poput prave dijagnoze bolesti jetre kao njezin stadij.

Akutne bolesti jetre

Bolesti jetre mogu biti akutne i kronične prirode. Akutne bolesti jetre su rijetke i najčešće se radi o toksičnom učinku lijekova (DILI) ili dodataka prehrani koji mogu uzrokovati nekrozu stanica jetre (hepatocita) ili žučnih kanalića (kolangiocita). 

Akutna oštećenja (hepatotoksičnost) rijetko uzrokuju narušavanje funkcije jetre. Kada se to dogodi govorimo o akutnom ili subakutnom zatajenju jetre. Zatajenje jetre je stanje koje najčešće zahtjeva hitnu transplantaciju jetre obzirom da je funkcija jetre neophodna za normalno funkcioniranje organizma i ne može se nadomjestiti. 

Kronične bolesti jetre

Kronične bolesti jetre, s druge strane, su mnogo češće i dovode do oštećenja jetre i njene funkcije kroz duži vremenski period. Najčešće kronične bolesti jetre koje je moguće detektirati su:

 • Alkoholna bolest jetre
 • Nealkoholna masna bolest jetre
 • Kronični hepatitis B i C
 • Hereditarna hemokromatoza
 • Vaskularne bolesti jetre
 • Autoimuni hepatitis
 • Primarni bilijarni hepatitis (PBC)
 • Primarni sklerozirajući kolangitis (PSC)
 • Deficit alfa-1-antitrpsina
 • Wilsonova bolest

Komplikacije kronične bolesti jetre

Epilog svake kronične bolesti jetre jest razvoj fibroze, procesa ožiljkavanja jetre. Kada taj proces znatno uznapreduje govorimo o cirozi jetre

Ciroza jetre povezana je s tri glavne komplikacije, portalnom hipertenzijom, oslabljenom funkcijom jetre te razvojem primarnog karcinom jetre (hepatocelularni karcinom, HCC). Portalna cirkulacija prenosi krv iz probavnog sustava do jetre gdje se ona filtrira. Ukoliko krv zbog bolesti jetre ne može kolati raste tlak u portalnom sustavu što dovodi do:

 • povećanja slezene,
 • pretjeranog uništavanja krvnih zrnaca (poglavito trombocita)
 • razvoja varikoziteta jednjaka
 • sakupljanja tekućine u trbuhu (ascites) te 
 • uzrokuje encefalopatiju (poremećaj svijesti povezan s cirozom)

Oslabljena funkcija jetre očituje se:

 • žutilom kože i očiju (ikterus)
 • imunodeficijencijom 
 • poremećajem koagulacije te
 • gubitkom mišićne mase i seksualne funkcije te

Što uključuje hepatološka obrada?

Kompletna hepatološka obrada uključuje pregled bolesnika sa detaljnim uzimanjem anamneze, serološku i biokemijsku obradu na potencijalne uzroke bolesti jetre te multiparametrijski ultrazvuk jetre (B-mod + color doppler + elastografija jetre).

Moderna ultrazvučna tehnologija omogućava da u jednom pregledu dobijemo podatke parenhimu organa (postojanje žarišnih ili tumorskih tvorbi), analiziramo protoke kroz krvne žile jetre te elastografski odredimo tvrdoću jetre, tj. detektiramo pojavu fibroze/ciroze jetre. 

Kada laboratorijskim pretragama utvrdimo o kojoj kroničnoj bolesti se radi, a potom i odredimo stupanj oštećenja jetre (elastografija) možemo provesti i adekvatnu terapiju te plan praćenja bolesti.

Koliko košta kompletan hepatološki pregled?

Hepatolog - Kompletan hepatološki pregled (pregled + UZV + Elastografija jetre)

150,00 €

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost

Korisne informacije

fibroscan-jetre-web

FibroScan® jetre – tvrdoća kao mjera oštećenja jetre

Što je to FibroScan® jetre? Fibroscan je jedna od elastografskih metoda kojima se koristimo u kliničkoj praksi kako bi prosudili postoje li znakovi fibroze, tj....
Priprema-za-kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove...
sto-je-gastroskopija-kako-se-izvodi-i-kako-se-pripremiti-za-gastroskopiju

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako se pripremiti za gastroskopiju

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog (...
sto-je-sindrom-iritabilnih-crijeva-nervoza-crijeva-i-kako-ga-mozemo-lijeciti

Što je sindrom iritabilnog crijeva (nervoza crijeva) i kako ga možemo liječiti

Sindrom iritabilnog crijeva ili nervozna crijeva najčešći je razlog za posjet gastroenterologu i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u...