Poliklinika Arista

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena neinvazivna je metoda kojom se pregledavaju solidni organi unutar trbušne šupljine: jetra, žučni mjehur, žučni kanali, gušterača, slezena, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, mokraćni mjehur, prostata, limfni čvorovi.

Uz ovaj pregled, u slučaju sumnje na neku bolest ili problem, mogu se izvoditi dopunske pretrage. Jedna od tih je pregled protoka krvi kroz krvne žile korištenjem pulsnog doplera. Za ovaj pregled potrebna je iznimna stručnost.

Izvođenje ultrazvuka abdomena može biti kompliciran posao jer je uvid u šuplje organe probavnog kanala izrazito ograničen. Zrak i sadržaj u crijevima i želucu onemogućuje detaljni uvid u strukturu abdominalnih organa. Kako bi pregled prošao bez problema te kako bi se mogle uočiti sve novonastale promjene, nužno je da se pacijent strogo drži uputa za pripremu za pregled (na pregled je potrebno doći natašte, odnosno ne smije se unositi hrana i tekućina 6 sati prije pretrage)

Osim konkretnih priprema koje za ultrazvuk abdomena ipak traže posebnu dijetu, bitno je da pacijent surađuje s liječnikom za vrijeme pregleda. Ako je osoba koju se pregledava pretila i ima veliku količinu masti u tijelu, pregled bi mogao biti otežan jer zvučni snop kojim se pregledava treba proći kroz obilne naslage masti. Za vrijeme pregleda liječnik će vas vjerojatno okretati na bok ili da u nekom trenutku pregleda zadržite dah.

Ultrazvuk abdomena u Poliklinici Arista provode vrhunski gastroenterolozi i hepatolozi doc. Dr.sc. Mirjana Kalauz, dr. Pave Markoš i dr. Davor Radić

Poliklinika Arista

Teme koje bi vas mogle interesirati

DBP08683 1

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako se pripremiti za gastroskopiju