prim. dr. sc. Zdenka Bence Žigman, dr. med., specijalist nuklearne medicine

  • Endokrinologija
  • Nuklearna medicina
prim. dr. sc. Zdenka Bence Zigman dr. med. spec. nuklearne medicine

Diplomirala je 1975.g. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od 1976.g. do 2017.g. radila je u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.
1980.g. položila je specijalistički ispit iz nuklearne medicine. Još za vrijeme specijalizacije nakon kratkotrajne edukacije u Beču 1977.g. počela se baviti ultrazvučnom dijagnostikom abdomena, štitnjače i vratnih organa. Od 1984.g. radi ciljane citološke punkcije štitnjače, paratiroidnih žlijezda, limfnih čvorova, žlijezda slinovnica i drugih površnih organa.
Od 1983.g. aktivno je sudjelovala u poslijediplomskoj nastavi iz nuklearne medicine i primjene ultrazvuka u kliničkoj medicini na Medicinskom fakultetu u Zagrebu a također i na postdiplomskom studiju «Ultrasound in Clinical Medicine» za strane studente koji se održavao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.
1980.g, upisala je postdiplomski studij iz nuklearne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a 1986.g. obranila magistarki rad s temom «Ehostruktura autonomnog adenoma štitnjače».
1991.g. stekla je naziv primarius.
1994.g. obranila je doktorsku disertaciju «Ultrazvuk u otkrivanju malih tumora štitnjače (<10 mm) i nepalpabilnih metastatskih čvorova na vratu» na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Od 1998.g. do 2017. vršila je dužnost pročelnika Poliklinike za bolesti štitnjače Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu. U Poliklinici se obavlja kompletna dijagnostika i terapija bolesti štitnjače osim operativnih zhvata koji se obavljaju u Klinici za otorinolaringologiju.
Od 1994.g. je voditelj, predavač i mentor Poslijediplomskog tečaja stalnog medicinskog usavršavanja I kategorije «Ultrazvuk vratnih organa» u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu. Do 2017.g. je organizirano 14 tečajeva kojima su prisustvovali liječnici raznih specijalnosti (nuklearne medicine, interne medicine, endokrinologije, citologije, otorinolaringologije i radiologije) iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije.
Od 2001. do 2014.g. bila je voditelj projekta «Prognostički pokazatelji biološkog ponašanja karcinoma štitnjače» Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.
Članica je Hrvatskog i Europskog društva za ultrazvuk u medicini i biologiji a također i Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu i članica upravnog odbora Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora.
Uža specijalnost prim.dr.sc. Zdenke Bence-Žigman su bolesti štitnjače i paratiroidnih žlijezda i dijagnostika ultrazvukom, pogotovo štitnjače, paratiroidnih žlijezda i limfnih čvorova koja je započela još 1977.g. pionirskim radom jer je tada bilo vrlo malo radova u literaturi iz tog područja. Pregled štitnjače ultrazvukom prvi put u Hrvatskoj počeo se primjenjivati 1977.g. u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu a od 1984.g. i ciljane citološke punkcije pod kontrolom ultrazvuka štitnjače i paratiroidnih žlijezda. Redovito je pisala radove, znanstvene, stručne i poglavlja u udžbenicima, učestvovala na mnogim domaćim i međunarodnim kongresima i sastancima i promovirala vrijednost pregleda ultrazvukom i ciljanih punkcija u dijagnostici, pogotovo bolesti štitnjače.

Povezani članci

osteoporoza1

Ambulanta za osteoporozu u Poliklinici Arista

Osteoporoza je bolest koja nastaje uslijed smanjenja koštane mase i poremećaja njezine strukture što dovodi do smanjenja čvrstoće i elastičnosti kostiju te povećane učestalosti prijeloma.

Pročitajte cijeli članak
Kako prepoznati dijabetes

Kako prepoznati dijabetes

Simptomi koji ukazuju da se razvija šećerna bolest su učestalo mokrenje i pojačana žeđ. Neke osobe osjećaju i pojačanu glad usprkos kojoj dolazi do gubitka na tjelesnoj težini. 

Pročitajte cijeli članak
čovjek provjerava šećer u krvi

Oblici šećerne bolesti

Najčešći oblici šećerne bolesti su dijabetes tip 1 i tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.

Pročitajte cijeli članak
endokrinologija web

Ultrazvuk štitnjače i vrata

Ultrazvuk štitnjače jednostavna je, brza, osjetljiva i neinvazivna dijagnostička pretraga kojom se prikazuje veličina, oblik, anatomski smještaj i građa štitnjače. Ultrazvukom štitnjače otkrivamo promjene strukture štitnjače koje odstupaju od normalne građe te je neizostavna metoda u dijagnostici čvorova, cista,...

Pročitajte cijeli članak