Kako smanjiti unos soli – kratke upute za bolesnike s povišenim krvnim tlakom i srčanim bolestima
Utjecaj soli na zdravlje
Ono što i kako jedete ima stvarni učinak na Vaše srce i krvne žile. Jedan od čimbenika koji značajno pogoršavaju mnoge kardiovaskularne bolesti je povećan unos soli.Visok unos soli može povisiti krvni tlak. Povišeni tlak dodatno opterećuje stijenke krvnih žila i tako oštećuje zidove arterija dovodeći do koronarne arterijske bolesti (angine pektoris, srčanog udara), bolesti karotidnih arterija (neurološki ispadi, moždani udar) te bolesti perifernih arterija (bolovi u nogama pri hodu, gangrena).
Bolesnici sa zatajivanjem srca (popuštanje srca, dekompenzacija) mogu imati dodatno pogoršanje nakon lošeg odabira namirnica i nepravilne prehrane što uzrokuje i povišen unos soli u organizam u kratkom vremenu. To dovodi do češćih hospitalizacija zbog srčanog popuštanja.
Koliko soli je potrebno?
Prema smjernicama „British Heart Foundation“ preporučeni dnevni unos soli je 6 grama za odrasle te oko 3 grama za djecu. Osim soli koju dodajemo hrani tijekom kuhanja i pripreme hrane osobito je važna ona sol „skrivena“ u već prethodno obrađenoj hrani. Često ne mislimo na udio soli koji unosimo u organizam na taj način. Tako unos soli u jednom danu raste na desetak ili više grama. Dugoročno takva dijeta dovodi do značajnih kardiovaskularnih problema.Preporučeni unos soli prema dobi:
- 7-12 mjeseci - 1 gr/dn
- 1-3 godine - 2 gr/dn
- 4-6 godine - 3 gr/dn
- 7-11 godina - 5 gr/dn
- 11 i više godina - 6 gr/dn
Gdje se skriva sol?
Oko tri četvrtine soli koju konzumiramo nalazi se u našoj hrani prije nego je kupimo. Visoko obrađena hrana sadrži veliki udio soli i toga treba biti svjestan. Ako često jedete industrijski obrađenu hranu, konzerviranu hranu, „brzu“ hranu morate znati da je time Vaš unos soli vrlo visok.Hrana koja sadrži velike količine soli je npr. šunka, konzervirane juhe, juhe iz vrećice, pizza, soja sos, sir, gotovi umak od rajčice, slani kikiriki, čak i kruh, neki keksi i kolači, te čips i slični proizvodi.
Kako smanjiti sol u hrani
Nemojte dodavati sol u hranu tijekom i nakon kuhanjaProvjerite sastojke u proizvodima koje kupujete i konzumirate (čitajte deklaracije proizvoda)
Sastav proizvoda razlikuje se ovisno o proizvođaču, provjerite specifikacije
Odaberite alternative za sol kada kuhate ili pripremate hranu
Kako izračunati količinu soli u hrani ako imamo deklariranu količinu natrija u proizvodu
Sol = natrij u hrani x 2.5
U kuhinji:
Pokušajte kuhati bez ili s manje soliKoristite začine i biljne pripravke kako bi poboljšali okus hrane
Limunov sok je izvrsna alternativa koja poboljšava okus hrane, osobito ribe, piletine i svinjetine, a osim toga pun je hranjivih tvari, osobito C vitamina
Smanjite unos umaka, gotovih umaka ili npr. soja sosa koji ima veliki udio soli
Koristite temeljce od kuhanja povrća ili mesa (bez soli naravno)
Za stolom:
Maknite sol sa stolaProbajte hranu prije nego što dodajete sol
Pokušajte sol zamijeniti sa svježim paprom ili biljnim začinima
Zamijenite zasoljene proizvode kao što su krekeri, čips i slični za svježe voće i povrće.
Trudite se dnevno unijeti pet serviranja svježeg voća ili povrća
Doručak:
Neke od žitarica koje konzumiramo za doručak mogu imati visok udio soli i šećera, provjerite podatke na ambalaži. Visok udio soli imaju kruh, tost te razna peciva, šunke i mesne prerađevine koje jedemo za doručak.Također i određene vrste sireva imaju visok udio soli.
Odaberite žitarice s manje soli.
Banane, jabuke, citrusi te jogurt, med ili zobene pahuljice idealan su izbor. Osim, niskog sadržaja soli imaju i malo zasićenih masnoća, a daju dovoljno energije potrebne za početak dana.
Ručak:
Preporuka za „meni“ s manje soli:Piletina s tjesteninom, salata od rajčice i svježih krastavaca te jogurt i banana
Zadovoljavajuća varijanta obroka (npr. za djecu školske dobi) je:
Sendvič od tosta s tvrdo kuhanim jajima i salatom (rajčica, krastavci, i sl.), jogurt te grožđe kao desert
Ukoliko radite svoj kruh ili peciva, nastojte smanjiti dodavanje soli u tijesto.
Neke od ideja za večeru:
Riba (oslić, losos, tuna) pečena u pećnici s krumpirima (maslinovo ulje, češnjak, papar, peršin kao začini)Tjestenina s tikvicama ili porilukom i gljivama (papar, maslinovo ili suncokretovo ulje, vlasac, papar)
Pirjana puretina u tavi s miješanim povrćem (češnjak, papar, čili, ulje maslinovo ili suncokretovo), integralna riža kao prilog