arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Bol u nogama – simptomi koje ne treba zanemariti

Na što upučuje bol u nogama?

Obično noge bole nakon dugog trčanja ili napornog planinarenja. Problem je kad se bol u nogama javi ničim izazvana. Bol je tada siguran znak da nešto nije u redu. Takvu bol ne bi trebalo zanemariti, jer može upućivati na nastanak tromboze u nogama.

Cirkulacija u donjim ekstremitetima

Noge su isprepletene arterijama i venama. Arterije svježom krvi opskrbljuju organe i tkiva, a vene krv siromašnu kisikom transportiraju natrag u srce. Cijeli sustav cirkuliranja krvi potiče srce koje stalno ritmično pumpa krv. Uzgon venske krvi potpomažu i krilca (zalisci) koja su smještena na unutrašnjim stjenkama vena. Njihova uloga je spriječiti vraćanje venske krvi natrag u noge. Sve je dobro dok su vene elastične.

Kako dijagnosticirati probleme s cirkulacijom u nogama?

Ultrazvučni pregled s dopplerom (color doppler arterija i vena nogu) tehnika je koja koristi ultrazvučne valove kako bi prikazali strukture u tijelu, a dodatkom dopplera možemo prikazati i protok krvi unutar krvnih žila.

Na taj način možemo u istom prikazu analizirati strukturne promjene (arterijsku stijenku i plakove, stanje vena) te funkciju (protok krvi s mjerenjem brzina i određivanjem stupnja suženja u arteriji, prekid protoka u veni zbog ugruška).

Koja stanja detektiramo color dopplerom (CD)?

Ultrazvučni pregled i color doppler arterija i vena nogu je bezbolan, siguran, nema komplikacija niti štetnog zračenja. Dragocjen je u procjeni nekoliko stanja:

  • ateroskleroze (pojave plakova koji sužavaju arterije različitih organa),
  • duboke venske tromboze (stvaranje ugrušaka u dubokim venama najčešće nogu),
  • funkcije vena i venskih zalistaka (čija promjena dovodi do oticanja nogu i pojave ulkusa-rana),
  • ozljeda arterija.

Željko Đurašević, dr. med.

Željko Đurašević, dr. med.

Kardiologija | Angiologija

Doktor Đurašević proveo je cijeli radni vijek radeći kao internist, kardio-angiolog, u Kliničkoj bolnici Dubrava. Svoje veliko kliničko iskustvo primjenjivao je u nizu kliničkih pretraga kao što su ultrazvučni pregledi perifernih arterija i vena, digitalna fotopletizmografija (PG), te ankle-brachial indeks (ABI). Do umirovljenja voditelj je Odjela kardiologije-angiologije u Zavodu za bolesti srca i krvnih i žila, Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice „Dubrava”.

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost