Poliklinika Arista

Flavonoidi i kalij: zašto jesti više voća (i povrća) kako bi smanjili povišen tlak

U časopisu „Hypertension“  objavljena je studija koja je ustanovila da ispitanici koji jedu više voća imaju manje šanse za pojavu povišenog tlaka u životu. Održavanjem dobrog tlaka čuva se elastičnost krvnih žila, zdravlje srca, a ovakva dijeta je dobra i za mozak, oči i probavni sustav. Također, ovakav način prehrane poboljšava kontrolu razine masnoća u krvi. Iako se ovoj povezanosti dugo spekulira sada su oni nedvosmisleno potvrđeni u znanstvenoj studiji. Voće koje se spominje kao najzaslužnije za zaštitni učinak su jabuke, kruške, grožđe ali i drugo voće. Što se tiće povrća čini se da su mrkve i brokoli najbolji izbor. Spojevi koji se nalaze u voću i povrću,  a djeluju povoljno, su flavonoidi  te mineral kalij.

Flavonoidi su organski spojevi koji biljkama daju određenu boju, a sama latinska riječ „flavus“ znači žut. Ta velika skupina spojeva podijeljena je u tri podgrupe: flavonoidi (bioflavonoidi), izoflavonoidi te neoflavonoidi. Osim navedenog voća i povrća namirnice bogate ovim korisnim spojevima su i peršin (svježi ali i sušeni), borovnice koje sadrže i druge izuzetno korisne spojeve, citrusi, osobito grapefruit. Od pića veliku količinu flavonoida sadrži crni čaj, oolaong čaj, crno vino te kakao.

Kalij je jednostavan element koji ima važnu ulogu u homeostazi stanice. Osim povoljnog učinka na tlak, važan je i za kontrolu ritma srca. Kada je vrlo niska razina kalija u serumu mogu se pojaviti razne aritmije – nepravilan rad srca. Kao i flavonoide i kalij se  nalazi u svježem voću i povrću, bananama, narančama te rajčici.

Prilagodite svoj način prehrane, povećajte brok obroka voća ili povrća tijekom dana i ovim jednostavnim mjerama učinite korist Vašem srcu i krvnim žilama.

Kardio tim poliklinike Arista želi Vam dobar tek!

Poliklinika Arista

Teme koje bi vas mogle interesirati

diabetes

Dijabetes i srčane komplikacije

BP web

Otkrijte povišeni krvni tlak na vrijeme

aritmija

Aritmija - dijagnostika i liječenje

ergometrija poliklinika arista

Ergometrija – test opterećenja na pokretnoj traci

Pojacan rad stitnjace srce

Pojačan rad štitnjače (hipertireoza) i srce

Pojacan rad stitnjace srce

Kako smanjiti unos soli - kratke upute za bolesnike s povišenim krvnim tlakom i srčanim bolestima

bozicni rucak

Kako spriječiti bolesti srca u vrijeme blagdana

srce

Ultrazvuk srca i 24-satno snimanje EKG-a u sprečavanju moždanog udara (atrijska fibrilacija)