Poliklinika Arista

Ultrazvuk i color doppler bubrega

Ultrazvučnim pregledom bubrega dobije se uvid u anatomske strukture bubrega i njihove nepravilnosti, upalna stanja i tumori. Kako bi se točno isčitali nalazi potrebno je da je liječnik iskusan jer se često zna dogoditi da su nalazi često lažno pozitivni ili negativni. Kod bubrega postoji mogućnost otkrivanja bubrežnih tumora od kojih je najčešći adenokarcinom bubrega, dok je kod djece riječ o nefroblastomu nazvanom Wilimsov tumor. Ultrazvukom abdomena prikazuju se i proširenja kanalnog sustava uzrokovana blokadom pri otjecanju mokraće. To se može dogoditi radi bubrežnih kamenaca ili tumora u mokraćovodu ili mokraćnom mjehuru. Ultrazvukom se mogu otkriti i prirođene anomalije i varijacije bubrega.

Color doppler renalnih arterija je ultrazvučni Doppler pregled arterijskih i venskih struktura bubrega. Color doppler renalnih arterija potreban je tijekom kardiološke, nefrološke, urološke i dijabetološke obrade akutnih ili kroničnih smetnji funkcije bubrega kao i nekih upalnih procesa, aterosklerotske bolesti (ovapnjenja arterija sa sumnjom na suženja ili začepljenja), kod dijagnostičke obrade uzroka povišenog tlaka, kod tumora bubrega, kod nekih autoimunih bolesti, dijabetesa i ostalih stanja kod kojih je nužna pomna i kvalificirana analize krvožilnog arterijskog i venskog raspleta u bubrezima te analiza arterijskog i venskog protoka. Neka od ovih stanja nose visoki rizik za zdravlje i život pacijenta te ih treba na vrijeme dijagnosticirati kako bi se provelo uspješno liječenje.

Color doppler metodom analiziraju se trbušna aorta i donja šuplja vena kao i polazišta arterija na trbušnoj aorti i njihov tijek i karakteristike.

Ultrazvuk bubrega ugodna je metoda za pacijenta, bezbolna i potpuno neškodljiva. Visoka kvaliteta ultrazvuka i color doppler prikaza čini ovaj pregled metodom primarnog izbora u dijagnostici bubrežne hemodinamike.

Poliklinika Arista

Teme koje bi vas mogle interesirati

endokrinologija web

Ultrazvuk štitnjače i vrata

VENE ARISTA 1

Ultrazvuk arterija i vena

uzv abdomena

Ultrazvuk abdomena

liječnik izvodi ultrazvučni pregled

Ultrazvuk i color doppler srca