dr zeljko djurasevic
Željko Đurašević, dr. med.
 • Kardiologija
 • Angiologija
 • Doktor Đurašević proveo je cijeli radni vijek radeći kao internist, kardio-angiolog, u Kliničkoj bolnici Dubrava. Svoje veliko kliničko iskustvo primjenjivao je u nizu kliničkih pretraga kao što su ultrazvučni pregledi perifernih arterija i vena, digitalna fotopletizmografija (PG), te ankle-brachial indeks (ABI). Do umirovljenja voditelj je Odjela kardiologije-angiologije u Zavodu za bolesti srca i krvnih i žila, Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice „Dubrava”.

  Ultrazvuk arterija i vena

  Ultrazvuk arterija i vena je bezbolan, siguran, nema komplikacija niti štetnog zračenja.

  Ultrazvučni pregled s dopplerom tehnika je koja koristi ultrazvučne valove kako bi prikazali strukture u tijelu, a dodatkom doppler tehnike možemo prikazati i protok krvi unutar krvnih žila. Na taj način možemo u istom prikazu analizirati strukturne promjene (arterijsku stijenku i plakove, stanje vena) te funkciju (protok krvi s mjerenjem brzina i određivanjem stupnja suženja u arteriji, prekid protoka u veni zbog ugruška).

  Odlična dijagnostička metoda

  Dragocjen je u procjeni nekoliko stanja: ateroskleroze (pojave plakova koji sužavaju arterije različitih organa), duboke venske tromboze (stvaranje ugrušaka u dubokim venama najčešće nogu), funkcije vena i venskih zalistaka (čija promjena dovodi do oticanja nogu i pojave ulkusa-rana), ozljeda arterija.

  Ateroskleroza i periferna arterijska bolest često su neprepoznate u ranijim stadijima. Na ovu dijagnozu ukazuje pojava boli u potkoljenicama koja se pogoršava u naporu, npr. na početku hoda. Ova vrsta boli naziva se klaudikacija, a nastaje zbog smanjenog protoka krvi u noge kroz arterije sužene aterosklerotskim plakovima. Bol prestaje ili se smanjuje nakon prestanka aktivnosti. Ponekad se bolest dijagnosticira u kasnijem stadiju kada se mogu na koži pojaviti ulkusi ili čak gangrenozne promjene te je i terapija često kompleksnija, a najnepovoljniji ishod ovih promjena je amputacija ekstremiteta. Pušači, dijabetičari, osobe s povišenim kolesterolom te oni s povišenim arterijskim tlakom imaju veći rizik razvoja periferne arterijske bolesti. Rana dijagnoza i prevencija su izuzetno važne u odluci o načinu liječenja i smanjenju broja ozbiljnih komplikacija.

  Izvrstan dijagnostički test za procjenu funkcije periferne cirkulacije je indeks između tlaka na ruci i tlaka u visini gležnja noge (ankle-brachial index, AB indeks). Ovaj indeks otkriva rane sužavajuće promjene na arterijama, prije pojave klaudikacijske boli, dajući uvid u stanje arterijskog sustava te je važan parametar preventivne medicine. Kombinacija kliničkog pregleda iskusnog kardioangiologa, AB indeksa i doppler ultrazvuka krvnih žila daje mnoštvo podataka za odluku o primjerenoj terapiji te potrebi za daljnjim, intervencijskim postupcima.

  Detekcija bolesti vena

  Ultrazvučnim pregledom nogu otkrivaju se i ozbiljne bolesti vena. Duboka venska tromboza je stanje pri kojem u venama udova nastaju ugrušci koji ometaju protok krvi te dolazi do bolova, oticanja, crvenila i topline kože. Po život opasno stanje nastaje ukoliko se takav ugrušak otkine iz vene te putem krvi dođe do pluća gdje se zaglavi u plućnoj cirkulaciji. Tako nastaje stanje koje nazivamo plućna embolija. Ukoliko je plućna embolija masivna (puno materijala uguška dospije u plućnu cirkulaciju) može se opteretiti srce te nastati stanje koje vodi u cirkulacijski slom i životnu ugroženost.

  Kada se ugrušak stvara u površinskim venama nastaje površinski tromboflebitis s upalom, bolovima, crvenilom, razvojem zadebljanja vena, obično na venama potkoljenica. Ultrazvuk je također idealna metoda za analizu funkcije proširenih, varikoznih vena i odluci o daljnjoj terapiji. Varikozne vene su vrlo česte, a uzrokuju mnoge probleme koji ograničavaju bolesnike u svakodnevnim aktivnostima.

  Nakon cjelovitog dijagnostičkog postupka u kojem ultrazvuk s dopplerskom procjenom ima najvažniju ulogu kardioangiolog se može odlućiti za nekoliko vrsta liječenja: kompresijska terapija čarapama ili zavojima, medikamentozna terapija, liječenje ostalih bolesti koje pogoršavaju status vena te upućivanje na neki od intervencijskih postupaka.

  Ultrazvuk arterija i vena u Poliklinici Arista izvodi dr Željko Đurašević. Dr. Đurašević proveo je cijeli radni vijek radeći kao internist, kardio-angiolog, u Kliničkoj bolnici Dubrava. Svoje veliko kliničko iskustvo primjenjivao je u nizu kliničkih pretraga kao što su ultrazvučni pregledi perifernih arterija i vena, digitalna fotopletizmografija (PG), te ankle-brachial indeks (ABI). U suradnji s vaskularnim kirurzima i interventnim radiolozima dao je veliki doprinos rezultatima zajedničkog liječenja angiokirurških pacijenata. Osim svog primarnog kliničkog interesa, bolesti perifernih krvnih žila, dr Đurašević je i iskusan kardiolog u području opće kardiologije (angina pektoris i predinfarktna stanja, popuštanje srca, aritmije, povišen krvni tlak), ali i priznati edukator niza generacija mlađih internista, kardiologa, angiologa i vaskularnih kirurga, kojima je nesebično prenosio svoja iskustva tijekom godina rada, liječeći i najkompleksnije bolesnike s bolestima periferne cirkulacije (venske tromboembolije, trombofilije, akutna i kronična kritična ishemija udova, Buergerova bolest i ostale). Osim liječenja već razvijenih, kroničnih bolesti cirkulacije, njegova iskustva na polju smanjivanja kardiovaskularnih rizika pomažu i u prevenciji bolesti, ne samo krvnih žila, već i srčanih bolesti općenito.

  dr zeljko djurasevic
  Željko Đurašević, dr. med.
 • Kardiologija
 • Angiologija
 • Doktor Đurašević proveo je cijeli radni vijek radeći kao internist, kardio-angiolog, u Kliničkoj bolnici Dubrava. Svoje veliko kliničko iskustvo primjenjivao je u nizu kliničkih pretraga kao što su ultrazvučni pregledi perifernih arterija i vena, digitalna fotopletizmografija (PG), te ankle-brachial indeks (ABI). Do umirovljenja voditelj je Odjela kardiologije-angiologije u Zavodu za bolesti srca i krvnih i žila, Klinike za unutarnje bolesti Kliničke bolnice „Dubrava”.

  Teme koje bi vas mogle interesirati

  diabetes

  Dijabetes i srčane komplikacije

  VENE ARISTA 1

  Bol u nogama - Simptomi koje ne treba zanemariti

  BP web

  Otkrijte povišeni krvni tlak na vrijeme

  aritmija

  Aritmija - dijagnostika i liječenje

  ergometrija poliklinika arista

  Ergometrija – test opterećenja na pokretnoj traci

  srce

  Ultrazvuk srca i 24-satno snimanje EKG-a u sprečavanju moždanog udara (atrijska fibrilacija)

  Fotolia 88009000 L low

  Ultrazvuk srca i kardiološki pregled u otkrivanju najčešće bolesti zalistaka srca: suženje aortnog zalistka - aortna stenoza

  cirkulacija 1

  Antikoagulantna terapija - upute i upozorenja