prim. Anita Špehar Uroić, dr. med., specijalist dječji endokrinolog - dijabetolog

  • Pedijatrija
prim. Anita Spehar Uroic dr. med. spec. pedijatar uzi spec. pedijatrijske endokrinologije i dijabetologije

Rođena je 1976. godine u Zagrebu. Medicinski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu završila je 2001.godine, a tijekom studija je primila nagradu Rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Stručni poslijediplomski studij „Klinička pedijatrija“ završila je 2005. godine. Znanstveni poslijediplomski doktorski studij „Biomedicina i zdravstvo“ završila je 2018 godine, a potom je obranila temu doktorske disertacije iz područja endokrinologije i dijabetesa.

Radno iskustvo započela je 2001. godine pripravničkim stažem u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, a potom u KBC Zagreb. Specijalizaciju iz pedijatrije za Katedru iz pedijatrije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odradila je u Klinici za pedijatriju KBC Zagreb gdje je položila specijalistički ispit 2009. godine, a 2017. godine subspecijalističkim ispitom završila je i užu specijalizaciju iz pedijatrijske endokrinologije, dijabetesa i bolesti metabolizma.

Dosadašnji radni vijek provela je u Klinici za pedijatriju KBC Zagreb, gdje je bila dio tima koji je postavio prvu inzulinsku pumpu u Hrvatskoj. Tijekom radnog vijeka aktivno se educira sudjelovanjem na brojnim domaćim i međunarodnim radionicama i tečajevima trajne edukacije. U veljači 2020 godine stekla je naziv primarijus.

Od 2002. godine sudjeluje i u provođenju dodiplomske nastave iz različitih kolegija (Pedijatrija, Hitna stanja u pedijatriji, Kliničko prosuđivanje, Temelji liječničkog umijeća), studija na engleskom jeziku te u nizu poslijediplomskih studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (Klinička pedijatrija, Endokrinologija, Dijabetologija).

Publicirala je preko 20-ak znanstvenih i stručnih radova u recenziranim domaćim i međunarodnim časopisima (10 u CC-u) te aktivno sudjelovala u više domaćih kongresa iz pedijatrije te u nizu međunarodnih kongresa iz pedijatrijske endokrinologije i dijabetesa.

Povezani članci

slider 4

Ispitivanje razine hormona rasta

Podatak da je dijete visinom ispod 5. centile, ili da godišnje raste manje od 4 cm, upućuje na potrebu obrade zbog zaostatka u rastu. Uzroka smanjenom rastu može biti čitav niz pri čemu je većina fiziološka dok je samo...

Pročitajte cijeli članak
dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza (DKA) je akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti koja se javlja u 15-70% novootkrivenog bolesnika, češća je i brže nastaje u manje djece (<2 godine), ali se može javiti i u osoba s već dijagnosticiranim dijabetesom,...

Pročitajte cijeli članak
dijabetes-tip-1

Dijabetes tip 1 – uzrok i faze bolesti

Dijabetes tip 1 nastaje uslijed kroničnog, imunološki posredovanog uništenja β-stanica gušterače što dovodi do apsolutnog nedostatka inzulina. 

Pročitajte cijeli članak
beba kod doktora

Sistematski pregled u prvoj godini života djeteta

Najveće promjene u životu djeteta događaju se upravo u prvoj godini života. Stoga je izuzetno važno pravilno praćenje vašeg dojenčeta kroz to iznimno aktivno razdoblje života.

Pročitajte cijeli članak