dr. sc. Marina Grubić

  • Psiholog

Prof. Dr. sc. Marina Grubić diplomirala je psihologiju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1986. godine zaposlena je kao klinički psiholog na Klinici za pedijatriju KBC Zagreb, na području dječje kliničke i pedijatrijske psihologije. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je poslijediplomski studij iz područja dječje i adolescentne psihijatrije, te je 1993. godine stekla naslov magistra medicinskih znanosti, a 2010. godine doktora znanosti iz područja biomedicine i zdravstva.

Uže područje rada kojim se bavi je područje kliničke i zdravstvene psihologije koje obuhvaća psihodijagnostiku i tretman djece i adolescenata s miješanim razvojnim teškoćama, poremećajima iz autističnog spektra, specifičnim teškoćama učenja. Posebno područje interesa Dr.sc. Grubić su komunikacijske i govorno-jezične teškoće, smetnje prilagodbe i ponašanja, teškoće hranjenja i spavanja u dojenačkoj dobi, te anksiozne smetnje (strahovi i fobije, panični napadi i opsesivno kompulzivni poremećaj).
Osim rada s djecom Dr.sc. Grubić posebnu pažnju poklanja cijeloj obitelji te se aktivno bavi savjetovanjem roditelja vezanim uz ponašanje i doživljavanje djece različite dobi, razvojnim teškoćama, odgojnim postupcima, teškoćama prilagodbe u novim i stresnim situacijama (polazak u vrtić, školu, razvod roditelja, bolest ili smrt bliske osobe).
Tijekom dugogodišnjeg rada u Klinici za pedijatriju stekla je iskustvo savjetovanja i pružanja podrške obitelji djece sa zdravstvenim teškoćama i kroničnim bolestima kao što su dijabetes, epilepsija, pretilost, opstipacija, kronične upalne bolesti crijeva, hemofilija, celijakija, cerebralna paraliza. Završila je tečaj Jespera Jula za voditelja grupa podrške roditelja kronično bolesne djece i vodi ih nekoliko. Prof. Dr.sc. Marina Grubić je jedan od autora UNICEF-ovih radionica za roditelje djece s teškoćama „Rastimo zajedno +“.

U sklopu akademskih aktivnosti Dr.sc. Grubić je suradnik u nastavi na Odsjecima za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskih studija, te u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Član je Hrvatskog psihološkog društva i Američkog saveza psihologa, Sekcije za pedijatrijsku psihologiju. Predsjednica je Etičkog odbora Hrvatske psihološke komore.

Povezani članci

dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza (DKA) je akutna, po život opasna komplikacija šećerne bolesti koja se javlja u 15-70% novootkrivenog bolesnika, češća je i brže nastaje u manje djece (<2 godine), ali se može javiti i u osoba s već dijagnosticiranim dijabetesom,...

Pročitajte cijeli članak
dijabetes-tip-1

Dijabetes tip 1 – uzrok i faze bolesti

Dijabetes tip 1 nastaje uslijed kroničnog, imunološki posredovanog uništenja β-stanica gušterače što dovodi do apsolutnog nedostatka inzulina. 

Pročitajte cijeli članak

Kako prepoznati dijabetes

Simptomi koji ukazuju da se razvija šećerna bolest su učestalo mokrenje i pojačana žeđ. Neke osobe osjećaju i pojačanu glad usprkos kojoj dolazi do gubitka na tjelesnoj težini. 

Pročitajte cijeli članak
beba kod doktora

Sistematski pregled u prvoj godini života djeteta

Najveće promjene u životu djeteta događaju se upravo u prvoj godini života. Stoga je izuzetno važno pravilno praćenje vašeg dojenčeta kroz to iznimno aktivno razdoblje života.

Pročitajte cijeli članak