Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Google-Review-logo-header

arista@poliklinika-arista.hr

Donje Svetice 46c
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Što je sindrom iritabilnog crijeva (nervoza crijeva) i kako ga možemo liječiti
Zataivanje srca

Sindrom iritabilnog crijeva ili nervozna crijeva najčešći je razlog za posjet gastroenterologu i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u ordinacijama obiteljske medicine tako i u gastroenterološkim ambulantama. Karakterizira ga smanjena radna sposobnost i kvaliteta života, a kod pacijenta izaziva i pojačan osjećaj straha povezan sa simptomima bolesti.

Danas se smatra je uzrok ovog stanja poremećena interakcija između središnjeg živčanog sustava (mozga) i probavnog sustava. Mehanizam bolesti nije do kraja razjašnjen, a čimbenici koji doprinose razvoju bolesti prisutni su i u živčanom sustavu kao i u samom probavnom sustavu.

Dva najčešća uzročna čimbenika su stres i probavne infekcije. No, hrana, lijekovi, operacije kao i životne navike mogu utjecati na pojavu i intenzitet simptoma. U podlozi se preklapaju poremećaji poput crijevne preosjetljivosti, povećane propusnosti crijevne barijere, poremećenog motiliteta crijeva udruženo sa anksioznošću i drugim psihološkim stanjima. Često kažemo da su crijevo i mozak u svađi, a simptomi koji se javljaju su rezultat loše komunikacije između mozga i crijeva.

Najčešći simptomi iritabilnog kolona (IBS) su:

  • Bol u trbuhu te
  • promjene u konzistenciji i frekvenciji stolice.

Bol se najčešće opisuje kao grčevita bol koja se teško lokalizira na određenom mjestu te pacijenti nerijetko kažu da je “šetajuća” po trbuhu.

Promjena ritma stolice – može biti po tipu zatvora, proljevastih stolica ili kombinacije. Osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva najčešće navode pojavu mekanih, kašastih do proljevastih stolica većinom nakon obroka s tim da često prva jutarnja stolica bude uredna, a potom slijede mekše stolice. U stolici zna biti primjesa sluzi, a često je prati i osjećaj nepotpunog pražnjena crijeva.

Zatvor većinom znači izostanak stolice na 3-4 dana ili duže praćen osjećajem napetosti, tvrdim, uskim stolicama uz naprezanje i grčeve.

Osim boli i promjena u stolici česti simptomi su i:

  • Nadudost
  • Kroničan umor
  • Nesanica
  • Bolovi u leđima
  • česti nagoni na mokrenje itd..

Simptomi IBS-a često su udruženi i sa drugim funkcionalnim poremećajima poput dispepsije koju karakteriziraju simptomi koje povezujemo sa želucem.

Važno je istaknuti da se radi o kroničnom problemu te da je dugotrajnost simptoma jedan od kriterija za postavljanje dijagnoze IBS-a, a ne alarmantni znak.

Liječenje sindroma iritabilnih crijeva

Važno je istaknuti da se sindrom iritabilnog kolona može liječiti te da se pravilnom intervencijom mogu znatno poboljšati simptomi bolesti. Osnova uspješnog liječenja je uspostava odnosa povjerenja između pacijenta i liječnika, a potom i adekvatan izbor modaliteta liječenja usmjerenog na kontrolu vodećih simptoma.

Ne trpite bol, strah i nelagodu  nepotrebno i obratite nam se s povjerenjem.

poliklinika-arista-placeholder-web

Gastroenterološki tim Poliklinike ARISTA

 

Povezani članci

fibroscan-jetre-web

FibroScan® jetre – tvrdoća kao mjera oštećenja jetre

Što je to FibroScan® jetre? Fibroscan je jedna od elastografskih metoda kojima se koristimo u kliničkoj praksi kako bi prosudili postoje li znakovi fibroze, tj....
Priprema-za-kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove...
sto-je-gastroskopija-kako-se-izvodi-i-kako-se-pripremiti-za-gastroskopiju

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako se pripremiti za gastroskopiju

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog (...

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost