arista@poliklinika-arista.hr

Ul. Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb, Hrvatska

Ponedjeljak – Petak:    08.00h – 20.00h
Subota, Nedjelja:          zatvoreno

Ambulanta za osteoporozu u Poliklinici Arista

Kako nastaje osteoporoza

Osteoporoza je bolest koja nastaje uslijed smanjenja koštane mase i poremećaja njezine strukture što dovodi do smanjenja čvrstoće i elastičnosti kostiju te povećane učestalosti prijeloma. Osteoporoza se tiho razvija i nema nikakvih simptoma koji bi ukazivali da su kosti sve slabije.

Postmenopauzalna osteoporoza u žena najčešći je oblik osteoporoze. Nastaje zbog smanjenja lučenja estrogena (ženskih spolnih hormona) iz jajnika, koji s godinama prirodno gube svoje dotadašnje funkcije. Estrogeni svojim djelovanjem potiču izgradnju kosti, a kako se njihovo lučenje nakon menopauze smanjuje, dolazi do pojačane pregradnje kostiju u smislu razgradnje i nastaje osteoporoza.

Osteoporoza u starijoj dobi označuje smanjenje koštane mase u starijoj populaciji. Primjećuje se podjednako u oba spola nakon 70. godine života. Najčešći uzrok ovog oblika osteoporoze su nedovoljan unos ili nemogućnost iskorištavanja kalcija iz hrane, manjak vitamina D zbog nedostatnog boravka na suncu te smanjena aktivnost stanica koje izgrađuju kost.

Osteoporoza može nastati I kao posljedica neke druge kronične bolesti I tada ju nazivamo sekundarna osteoporoza a nastaje je neka druga bolest ili primjena lijekova te promjena životnih navika izravno mijenja ravnotežu remodeliranja kosti prema razgradnji i tako dovodi do smanjenja koštane mase.

Koji su simptomi osteoporoze

Prvi simptomi osteoporoze nastaju kada dođe do prijeloma kosti. Tada je osteoporoza već potpuno razvijena. Kukovi, kralješci i donji dio podlaktice najčešća su mjesta prijeloma.

Kod oboljelih od osteoporoze karakteristični su, osim prijeloma kosti pri padu, kompresivni prijelomi kralješaka. Dolazi do ‘mrvljenja’ oslabljenih kosti kralješnice uslijed nemogućnosti da podnesu težinu tijela. Takvi prijelomi uzrokuju dugotrajnu i jaku bol u donjem dijelu leđa, gubitak visine i pogrbljenost te kao i ostali, posljedičnu deformaciju i invaliditet.

Može li se osteoporoza prevenirati?

Izbjegavanje loših životnih navika u smislu prestanka pušenja, izbjegavanja alkohola i kave te kontrole tjelesne težine predstavlja značajan korak u prevenciji osteoporoze, ali i bolesti krvožilnog i živčanog sustava te metaboličkih bolesti koje su također značajan uzrok invaliditeta i smrtnosti u populaciji.

Tjelesna aktivnost je izuzetno važna u prevenciji osteoporoze.

Vježbanjem, kosti izlažemo većem mehaničkom opterećenju i jačim silama nego što je to u stanju mirovanja. Kao i svaki drugi organ, kost se nastoji kompenzacijskim mehanizmima oduprijeti novonastalim uvjetima i to povećavajući koštanu masu. Osim jačanja kosti, tjelesna aktivnost jača muskulaturu i poboljšava koordinaciju te povoljno djeluje na smanjenje mogućnosti gubljenja ravnoteže i padova. To je posebice važno kod starijih ljudi koji su zbog nekih drugih pridruženih zdravstvenih stanja (oslabljen vid, vrtoglavice, demencija) njima skloniji. Važno je naglasiti da vježbanje treba biti kontinuirano i prilagođeno psihofizičkim mogućnostima pojedinca.

Hrana kojom se može prevenirati osteoporoza

Dostatan unos kalcija hranom usporava procese pregradnje kosti i tako neposredno djeluje na povećavanje koštane mase I prevenciju osteoporoze. Preporuča se dnevni unos 1000 – 1500 mg kalcija dnevno. Pripravak kalcija u obliku tableta manje je vrijedan od kalcija dobivenog iz hrane, no ukoliko osobe koje iz nekog razloga ne mogu iskoristiti kalcij iz hrane (bolesti crijeva, jetre, žučnog mjehura, bubrega..) ili ga ne uzimaju u dovoljnim količinama nužno ga je primijeniti.

Mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno povrće, sjemenke, orašasto voće i u manjoj mjeri riba, bogat su izvor kalcija u hrani. Uz dovoljan unos kalcija potrebno je dnevno unositi 400-800 i.j. (internacionalnih jedinica) vitamina D, što odgovara količini od 2-3 kapi uljne otopine vitamina. Vitamin D poboljšava iskorištavanje kalcija iz hrane i potiče njegovu ugradnju u kost. Dodatan unos vitamina D posebice je važan kod starije populacije koja vrlo često nije dovoljno izložena sunčevoj svijetlosti, nužno potrebnoj za stvaranje tog vitamina u koži.

Unos kalcija i vježbanje najučinkovitije djeluju na povećanje koštane mase upravo prije nastanka osteoporoze. Jednom kad je razgradnja kosti dostigla izgradnju i kad se osteoporoza počela razvijati u punom mahu, mjere prevencije i lijekovi mogu samo usporiti daljnju progresiju osteoporoze

Budući da su simptomi osteoporoze neprimjetni sve do pojave prvog prijeloma, a dijagnosticiranje bolesti je jednostavno, brzo i precizno, treba obratiti pažnju i upoznati se s rizicima razvoja osteoporoze kako bi se na vrijeme pristupilo prevenciji odnosno liječenju.

poliklinika-arista-placeholder-web

Endokrinološki tim poliklinike ARISTA

 

Imate pitanja?

Javite nam se!

U poliklinici Arista čekaju vas stručni i uvijek dobro raspoloženi liječnici.

Nazovite, pitajte što vas interesira i upoznajte naš tim!
Nazovite nas ili ispunite podatke, a mi ćemo Vam se javiti u najbržem mogućem roku.

Suglasnost