Elastografija broj 1 metoda u dijagnostici kroničnih bolesti jetre

Što je to elastografija?

Ultrazvuk je važan alat za detekciju bolesti jetre, a ELASTOGRAFIJA je modalitet koji omogućava mjerenje tvrdoće organa, u ovom slučaju jetre. Postoji više vrsta elastografije, a današnji moderni ultrazvučni aparati koriste neki vid takozvane „Shear wave (SWE)“ elastografije. To nam omogućava da prilikom ultrazvučnog pregleda jetre nađemo prozor u kojem možemo odmah kod pregleda odrediti tvrdoću jetre.

Vrijednost tvrdoće se izražava u kilopaskalima (kPa), a što je ta vrijednost veća organ je tvrđi, odnosno veći je stupanj oštećenja jetre.

Kako se izvodi elastografija?

Elastografija postraničnih valova (Shear wave) se izvodi prilikom ultrazvučnog pregleda jetre na isti način kao i rutinski ultrazvuk abdomena. Dakle, pacijent leži na leđima s podignutom desnom rukom iznad glave. Tijekom pregleda liječnik će zatražiti da udahnete i izdahnete u određenim intervalima.

Uređaj mora biti opremljen posebnim softverom koji omogućava analizu tvrdoće organa te se prilikom pregleda uzme 5-10 mjerenja tvrdoće jetre, a krajnji rezultat predstavlja prosjek svih mjerenja.

Elastografija
Elastografija jetre

Priprema za elastografiju

Priprema je ista kao i za ultrazvučni pregled abdomena. Preporuča se na pregled doći natašte, odnosno barem 4h od zadnjeg obroka.

Koja su ograničenja elastografije?

Elastografija je pouzdan alat koji nam može ukazati na bolest jetre prije pojave bilo kakvih simptoma. No, neće nam reći koji je uzrok bolesti te je nekad nužno potvrditi stupanj oštećenja organa biopsijom jetre.

Elastografija se ne može izvoditi ako postoji slobodna tekućina u trbuhu (ascites), a stanja poput srčanog popuštanja ili povišenih jetrenih enzima u krvi mogu utjecati na vrijednosti tvrdoće koje onda treba interpretirati s oprezom, odnosno liječnik hepatolog mora adekvatno prosuditi pouzdanost takvih mjerenja.

Koja je funkcija jetre?

Jetru možemo nazvati tvornicom organizma. Ondje se događa većina metaboličkih procesa uključujući sintezu i razgradnju raznih supstanci poput ugljikohidrata, proteina i masti. Ona je centralni organ našeg metabolizma gdje se vrše brojne funkcije važne za normalno funkcioniranje organizma.

Isto tako, jetra nam služi i kao filter svih neželjenih toksina koji dospiju u tijelo čovjeka. Sva hrana koju pojedemo mora proći kroz jetru gdje se onda koristi za stvaranje i skladištenje energije te izgradnju novih molekula.

Što su kronične bolesti jetre?

Kronične bolesti jetre su razne te je alkohol samo jedan od čimbenika koji doprinosi razvoju bolesti jetre. Razni virusi, autoimune, ali i urođene metaboličke bolesti jetre mogu uzrokovati oštećenje i u konačnici dovesti do razvoja ciroze jetre.

U našoj populaciji vrlo je češća pojavnost masne jetre kao posljedice nezdrave prehrane i pretilosti. Masna jetra se otkriva prilikom ultrazvuka jetre te predstavlja važan čimbenik rizika za razvoj šećerne bolesti i metaboličkog sindroma, ali isto tako može rezultirati i znatnim oštećenjem jetre te u konačnici uzrokovati cirozu.

Koji su simptomi kronične bolesti jetre?

Akutne i kronične bolesti jetre često ne daju simptoma, odnosno oni se javljaju kada bolest jetre znatno uznapreduje. Tada se može javljati

  • žutilo i svrbež kože,
  • tamna boja urina,
  • otok trbuha i potkoljenica,
  • crvenilo dlanova,
  • takozvani „spider nevusi“ po koži,
  •  ginekomastija (povećanje grudi) i
  • brojni drugi simptomi i znakovi.

Prepoznati bolest jetre rano u fazama prije razvoja simptoma omogućuje pravovremeno liječenje bolesti, ali i prevenciju razvoja karcinoma jetre koji se javlja kao posljedica bolesti jetre. Hepatocelularni karcinom sve je češći i prije pojave simptoma bolesti jetre, a ako se detektira na vrijeme može se uspješno liječiti.

Elastografija
Napredne elastografske metode

Elastografija u poliklinici Arista

Ponosni smo da smo u poliklinici Arista opremljeni novim ultrazvučnim uređajem Mindray Resona I9 koji raspolaže s tehnologijom 2D-SWE i point-SWE elastografije. Ovaj uređaj nam omogućuje da već kod ultrazvučnog pregleda abdomena možemo odrediti i tvrdoću jetre te na taj način potvrditi ili isključiti postojanje oštećenja jetre.

Koja je cijena elastografije?

Ultrazvuk UZV abdomena + color doppler CD

60,00 €  /  452.07kn

Liječnici

Tonci Bozin
cv

specijalist gastroenterolog

  • Gastroenterologija

Korisne informacije

Priprema za kolonoskopiju

Priprema za kolonoskopiju

Dobra priprema je ključna za uspješnu kolonoskopiju. Čisto crijevo znači da gastroenterolog može temeljito pregledati sve dijelove sluznice debelog crijeva. Hrana koju jedeno se dugo zadržava u našoj probavi, a osobito vrijedi za hranu bogatu vlaknima i sjemenka. Stoga,...

Pročitajte cijeli članak
uzv abdomena

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena neinvazivna je metoda kojom se pregledavaju solidni organi unutar trbušne šupljine: jetra, žučni mjehur, žučni kanali, gušterača, slezena, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, mokraćni mjehur, prostata, limfni čvorovi. Uz ovaj pregled, u slučaju sumnje na neku bolest ili problem,...

Pročitajte cijeli članak
DBP08683 1

Što je gastroskopija, kako se izvodi i kako ...

Gastroskopija je test koji omogućava liječniku pregled vašeg jednjaka, želuca i prvog dijela tankog crijeva (dvanaesnika). Ispitivanje se obavlja pomoću tankog ( promjera do 8 mm) fleksibilnog, cijevolikog instrumenta poput teleskopa kojeg nazivamo endoskop. Endoskop se uvodi kroz usta,...

Pročitajte cijeli članak
Gastro 1

Što je sindrom iritabilnih crijeva (nervoza crijeva) i ...

Sindrom iritabilnih crijeva ili nervozna crijeva najčešći je poremećaj probavnog trakta i predstavlja jednu od najčešće postavljenih dijagnoza kako u ordinacijama obiteljske medicine tako i u gastroenterološkim ambulantama. Uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, ali se smatra da je...

Pročitajte cijeli članak