prim. Dalibor Saric dr. med. spec. pedijatar uzi spec. pedijatrijske kardiologije
prim. Dalibor Šarić, dr. med.
 • Pedijatrija
 • Prim. dr. Dalibor Šarić

  Dječja kardiologija

  Dječja kardiologija je grana pedijatrije u okviru koje se dijagnosticiraju i zbrinjavaju djeca i adolescenti s bolestima srca i kardiovaskularnog sustava.

  Dječja kardiologija se primarno bavi prirođenim srčanim greškama koje se javljaju u oko 0,8% novorođenčadi. Ovisno o samoj prirođenoj srčanoj grešci, simptomi mogu varirati, od bolesti koja je asimptomatska (bez simptoma) pa sve do stanja sa izraženim simptomima koje neposredno ugrožava život. Dječjem kardiologu se potrebno obratiti ukoliko dijete ima neke od simptoma kao npr zaduha (dispneja) u naporu, cijanoza (plavljenje), bol u prsima, sinkopa (nagli gubitak svijesti), šum nad srcem, zaostajanje u rastu i razvoju djeteta te nakupljanje tekućine u plućima ili donjim ekstremitetima. Čujan šum nad srcem ne mora nužno biti vezan uz neku od srčanih grešaka i tada se naziva nedužnim odnosno inocentnim šumom, no da bi utvrdili je li tako, najčešće je potrebna prosudba iskusnog dječjeg kardiologa.

  Zadaća pedijatra kardiologa je pravovremeno postaviti ispravnu dijagnozu te u skladu s njom provesti odgovarajuće liječenje. Uobičajeni pregled pedijatra kardiologa uključuje klinički pregled, elektrokardiogram (EKG) i ultrazvučni pregled srca.

  Dječja kardiologija se također bavi i drugim bolestima kardiovaskularnog sustava kao što su povišeni krvni tlak (hipertenzija u dječjoj dobi), poremećaj srčanog ritma, bol u prsištu i nagli gubitak svijesti pri čemu se osim osnovnog kliničkog pregleda pedijatra kardiologa, EKG-a i ultrazvuka srca provodi i dodatna dijagnostička obrada koja uključuje ergometriju, 24-satni Holter EKG i 24-satni monitoring arterijskog tlaka.

  Pedijatar kardiolog ima i važnu ulogu u praćenju srčane funkcije u djece aktivnih sportaša.

  Osim liječenja djece, u suradnji s ginekolozima pedijatar karidolog sudjeluje i u dijagnosticiranju poremećaja rada srca i srčanih grešaka u još nerođenog ploda, ultrazvučnim pregledom trudnice, kako bi se pravovremeno postiglo odgovarajuće liječenje srca još nerođenog djeteta.

  Prim.dr.Dalibor Šarić,

  Pedijatar kardiolog

  prim. Dalibor Saric dr. med. spec. pedijatar uzi spec. pedijatrijske kardiologije
  prim. Dalibor Šarić, dr. med.
 • Pedijatrija
 • Prim. dr. Dalibor Šarić

  Teme koje bi vas mogle interesirati

  srce

  Ultrazvuk srca i 24-satno snimanje EKG-a u sprečavanju moždanog udara (atrijska fibrilacija)

  Fotolia 88009000 L low

  Ultrazvuk srca i kardiološki pregled u otkrivanju najčešće bolesti zalistaka srca: suženje aortnog zalistka - aortna stenoza

  BP web

  Otkrijte povišeni krvni tlak na vrijeme

  aritmija

  Aritmija - dijagnostika i liječenje

  ergometrija poliklinika arista

  Ergometrija – test opterećenja na pokretnoj traci

  Aritmiija 1

  Najčešće aritmije dječje dobi